15 °C Budapest
A crowd of bidders at an auction. The focus is on the auctioneers gavel as he calls out bids.

A NAV árverés menete: Hogyan működik az ingatlan árverés és a NAV autó árverés?

2021. április 21. 13:02

Az ingatlanok és más vagyontárgyak értékesítésének nem csak a hagyományos, jól ismert útja létezik: az eladó és a vevő között létrejött adásvétel helyett egy ingatlan vagy például egy autó árverés során is cserélhet gazdát, ám egyrészt rendhagyó, másrészt izgalmas módja ez a tulajdonosváltásnak.

Cikkünkben eláruljuk, milyen értéktárgyak cserélnek gazdát árverés során (árverés NAV, MNV árverés, MBVK árverés), hogyan juthatunk hozzá az árverésen való részvételt követően az új tárgyakhoz, illetve mi történik az árverés után. Azt is megtudhatod, hogyan működik az ingatlan árverés és az autó árverés, hogyan juthatunk hozzá árverés során nagyértékű vagyontárgyakhoz. Milyen nehézségei, buktatói lehetnek az árverésnek? Hogyan jutnak el az értéktárgyak odáig, hogy árverésre bocsájtják őket?

Mi az árverés?

Az árverés a kereskedelem ősi időktől fogva ismert formája: az árverés lényege, hogy az vásárolhatja meg a kívánt árucikket (legyen az bármilyen vagyontárgy, szolgáltatás vagy jog), aki a legtöbbet kínálja érte. Az árverés során áruba bocsájtott termékeknek mindig van egy kikiáltási ára: ez a megajánlott legalacsonyabb vételár, ami alatt nem értékesíthető a termék, vagyis innen indul a licit.

Licitnek nevezzük az újabb és újabb, egyre magasabb vételi ajánlatokat, amelyek között jellemzően meg van adva egy licitlépcső (licitnövekmény) – ennek a célja, hogy ne egy-egy forinttal licitáljanak rá a vevők mások ajánlataira, megmaradjon az árverés komolysága és normális ütemben növekedjen az áru vételára. Akkor van vége a licitnek, ha már egyik vevő sem szeretne több pénzt ajánlani az árverés tárgyáért, ekkor a legmagasabb ajánlatot megtevő vevő megkapja az árut. Ezt az árverési formát nevezzük hagyományos, angol árverésnek.

Több árverés típus is létezik az angol árverés mellett, ilyen például a holland árverés, ahol egy magas kikiáltási árat csökkentenek addig, míg valaki meg nem veszi az árucikket. Zárt licites árverés is létezik, amikor a kikiáltási ár tudatában a vevők privát ajánlatokat tesznek anélkül, hogy tudnák, versenytársaik mennyit hajlandóak az árverés tárgyára áldozni (például leírják a licitjeiket egy papírra és beadják).

Hogyan juthatnak áruk árverésre?

Az árverés hétköznapibb, gyakoribb dolog, mint azt gondolnánk. Az áruk gyakran cserélnek gazdát akár internetes, akár személyes árverésen, de leggyakrabban online árverés formájában. Az árverés történhet az eladó szabad akaratából (például megnyit egy online árverezést egy internetes piactéren, ahol el szeretne adni egy bútordarabot vagy egy pár cipőt), illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vagy a bíróság jóvoltából is, ugyanis az árverés az adósságbehajtás egyik elterjedt eszköze.

Utóbbi esetben, ha valaki tartozást halmoz fel és nem tudja kifizetni azt, NAV-os vagy önálló bírósági végrehajtás során is rendezhetik az állami vagy banki tartozását. A végrehajtás és az árverés tárgya gyakorlatilag bármi lehet, hiszen a végrehajtó az összes felértékelt vagyontárgyat árverésre bocsájthatja, amíg az adós ki nem fizeti a tartozást (és a végrehajtás borsos költségeit). Az árverés tárgya gyakran ingatlan, főként, ha banki vagy NAV-os jelzálogteher van rajta, de az sem ritka, hogy az adósságbehajtás során kialakult árverés tárgya valamilyen munkagép, bútor, dísztárgy, sőt, akár élő állat, például szarvasmarha vagy ló is lehet.

Hol lehet árverésen részt venni Magyarországon?

Attól függ, hogy mit szeretnénk vásárolni, hiszen számtalan árverés zajlik most, ebben a pillanatban is. Választhatunk online árverések és személyes árverések között: személyesen leginkább akkor veszünk részt ilyen programon, ha az árverés tárgya nem/vagy nehezen mozdítható, szállítási költsége magas, vagy ha például élőlény elárverezéséről van szó. Ha valamit árverés során szeretnénk vásárolni, a következő helyeket lehet érdemes meglátogatnunk:

Online aukciós piacterek

Gyakorlatilag bármilyen terméket fellelhetünk az olyan kereskedelmi oldalakon, mint például a Vatera, ahol főként mozdítható vagyontárgyakat árulnak magánszemélyek. Mi magunk is egyszerűen hirdethetünk meg rajta termékeket és ha van lehetőség szállításra, könnyen lehet, hogy még találkoznunk sem kell kereskedelmi partnerünkkel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NAV árverés: NAV Elektronikus Árverési Felület (EÁF)

Az EÁF felületén a NAV általi adósságbehajtás céljából lefoglalt ingatlan és ingó értéktárgyak virtuális árverése zajlik. NAV árverés részese lehet anonim módon bárki, akinek van ügyfélkapus regisztrációja és elfogadta a feltételeket. Itt érhető el a NAV autó árverés és a NAV ingatlan árverés is. A NAV árverés rendszerint 8 napig tart, ez alatt az idő alatt a vagyontárgyak az árverés során új gazdára találnak. A nyereményt az árverés lezárulta után kell kifizetni és átvenni a NAV-nál.

MBVK árverés: a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar felülete

NAV-os végrehajtás mellett bírósági végrehajtás is történhet, ha valaki banki vagy más jellegű tartozást halmozott fel. Az árverés menete gyakorlatilag ugyanaz az MBVK árverés esetében, mint a NAV árverés során: egy online felületen tekinthetjük meg az árverésre szánt árucikkeket és tájékozódhatunk részletesen arról, hogy milyen hirdetmények vannak.

MNV árverés: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felülete

Habár a választék esetenként kisebb lehet, MNV árverés során is ugyanúgy hozzájuthatunk ingóságokhoz és ingatlanokhoz. Érdekesség, hogy ezen a honlapon társasági részesedést is vásárolhatunk, vagyis üzletrészeket szerezhetünk meg meglévő cégekből.

Hogyan működik az ingatlan árverés?

Az ingatlan árverés ugyanolyan árverés, mint az ingóságok esetében, azonban leggyakrabban, ha ilyen esettel találkozunk, akkor valamilyen tartozás törlesztése céljából történik az árverés. Fontos tudnunk, hogy a lakott ingatlan árverés sem ritkaság, egyes esetekben lakásokat például albérlőkkel együtt vehetünk meg (arról, hogy szerződünk-e velük továbbra is, mi magunk döntünk).

Az ingatlan árverés során az ingatlant meghirdetik a fent leírt online felületek egyikén, ritkábban személyesen, majd várják rá a liciteket. Azt, hogy az árverés meddig tart, mikor kiáltják ki a legalacsonyabb vételárat és meddig lehet licitálni, az illetékes szervtől függ. A kikiáltási ár rendszerint jóval alacsonyabb, mint az ingatlan valós ára, de minimum 50-70%-a annak. Az ingatlan árát egy, a NAV vagy a bírósági végrehajtó által kiválasztott becsüs értékeli fel.

Mi történik az árverés után?

Miután lezajlott az árverés kiderül, hogy ki adta a legmagasabb licitet, hiszen ő nyerte el az árverés tárgyát. Ha nem mi voltunk azok, nincs semmi dolgunk és költségünk sem. Ha mi nyertünk az árverés során, akkor készüljünk fel arra, hogy a nyereményt rövid időn belül ki kell fizetnünk az árverést lebonyolító szerv feltételei szerint – éppen ezért, mielőtt belevágunk egy licitbe, mindig alaposan tájékozódjunk, hogy mikor és hogyan kell kifizetnünk az árucikkekért! Ne vágjunk bele felelőtlen, fedezet nélküli licitálásba sem, még akkor se, ha „nincs nagy esélye” annak, hogy mi visszük el a nyereményt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm