7 °C Budapest
Így lehet még nagyobb élmény a síelés

Így lehet még nagyobb élmény a síelés

2018. január 27. 10:00

Tombol a síszezon, sokan ilyen idő tájt lepik meg magukat sportkamerával, hogy egy életre megörökítsék a családi kiruccanást. Mielőtt viszont vagyonokat hagyunk a kasszánál, érdemes alaposan utánaolvasni, melyik eszközzel járunk a legjobban.

Akciókamera vagy sportkamera névvel illetik azokat az eszközöket, amelyeket kifejezetten sport-vagy szabadidős tevékenységekhez ajánlanak, és fényképek, videók rögzítésére alkalmasak. A két megnevezés között nincs különbség, de a gyártók és a készülékek képességei között nagyon is nagy eltérés lehet. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni, ha a síelés, sportolás, utazás izgalmait akciókamerával szeretnénk rögzíteni.

Az akciókamerák piaca az elérhető márkák szempontjából alapvetően két részre osztható. A legelterjedtebb márka a GoPro, amely a termékkör Apple-jének számít. Ismertségében és megbízhatóságában kiemelkedik a versenytársak közül, azonban az ára is magasabb. Mellette elérhetők még további neves szórakoztató-elektronikai gyártók s kevésbé ismert távol-keletiek termékei is. Ezek többsége ugyanazt tudja, ugyancsak sok kiegészítő van hozzájuk, de jellemzően olcsóbbak, mint a GoPro.

Ha számítanak a részletek

Ahogyan a kézi kamerák esetében, a sportkameráknál is kulcsfontosságú a felbontás, hiszen többek között ez határozza meg a rögzített kép minőségét, részletgazdagságát. Bár a piacon vannak sokkal nagyobbak is, ökölszabályként elmondható, hogy nem feltétlenül kell a legnagyobb fényképfelbontású készüléket választanunk, vásárlás előtt inkább érdemes először kipróbálni a fényképező funkciót az áruházban.

A videó felbontás tekintetében alapvetően három típusú készülék létezik: HD, Full HD és 4K felbontású. A HD, 1280x720 pixel felbontású kamera (ún. High-Definition), azoknak ajánlott, akik számára nem annyira a magas képminőség a fontos, inkább a lehetőség, hogy egy-egy mutatványt rögzíteni tudjanak. Ilyen példa lehet, ha gyermekünknek szeretnénk sportkamerát venni. Némely gyártó már az olcsóbb készülékekhez is csomagol vízálló tokot, s esetleg többféle rögzítő adaptert is.

Nem feltétlenül kell sokat ráfizetni, hogy egy olcsóbb Full HD kameránk legyen. Ajánlott ezt választani, ha kifejezetten fontos a magas képminőség. A Full HD megnevezés a készülék maximális felbontására utal, 1920 x 1080 képpontot jelent. Ezekhez a kevésbé ismert gyártók kiegészítők színes palettáját nyújtják, például vízálló tokot, karpántot, de akár pótakkumulátort is. Ekkora felbontás egyébként azért is javasolt, mert egy esetleges baleset során az akciókamera felvételeiből az események könnyebben rekonstruálhatók a hatóságok számára.

Látványos emlékek egyetlen gombnyomásra

Síelés, sportolás közben jellemzően nincs lehetőségünk különböző gombokat nyomkodni, hogy a kamera funkciói között szörföljünk, majd elindítsuk a felvételt. Épp ezért érdemes ún. egyszerűsített, egygombos vezérléssel ellátott kamerát választani, amelyen a felvétel egyetlen gombbal elindítható. Érdemes odafigyelni emellett a kamera kijelzőjének méretére is.

A síszezon az egyik legforróbb időszak a sportkamerák szempontjából, jellemzően karácsonykor és év elején adunk el a legtöbbet, ezt követi a nyaralás szezonja

- mondta el Szánthó Balázs, a MediaMarkt Árkád ügyvezető igazgatója. A készülékekhez ugyanis nemcsak fej- és mellkaspántot lehet kapni, léteznek olyan kiegészítők is, amik segítségével biciklire vagy autó oldalára rögzíthetjük a készüléket. De ha a valaki a vízi élményeket szeretné felvenni, érdemes speciális bóját venni a kamerához. Persze az is előfordulhat, hogy többféle célra akarjuk használni a sportkamerát, ilyenkor univerzális kiegészítőt érdemes vásárolni. Ugyanígy fontos az is, hogy a kamerának mekkora a microSD kapacitása, érdemes ezt a kérdést is gondosan körüljárni. Bárhogyan is döntünk, ha nem akarjuk, hogy többórás üzemidő után épp a legizgalmasabb pillanatban kapcsoljon ki a kütyünk, pótakkumulátort is tartanunk kell magunknál.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?