17 °C Budapest

13 termék, ami 7 éve jóval drágább volt a magyar boltokban

2017. február 15. 11:31

"Régen minden olcsóbb volt" - halljuk rendre szüleinktől, nagyszüleinktől; pedig a hétköznapi bevásárlások tapasztalataiból nehéz az árszínvonal tényleges alakulására következtetni. A Pénzcentrum ezúttal arra kereste a választ, hogy mi az, amiért ma kevesebbet kell fizetnünk, mint 2010-ben.

Mint ismert, a KSH 93 termék, illetve szolgáltatás éves fogyasztói átlagárát is számon tartja - ez persze messze nem egyenlő azzal a kosárral, ami alapján a fogyasztói árindexet kalkulálják. A Pénzcentrum ezúttal arra kereste a választ - a tegnap publikált statisztikákra reagálva -, hogy mi az, amiért ma kevesebbet kell fizetnünk, mint 2010-ben. Nézzük a listát!

Minőségi sör

Noha a KSH adatsora szerint a hagyományos világos sörért ma többet kell fizetnünk, addig a minőségi, azaz prémium sör átlagára alig változott 2010 óta. A 2016-os átlagár szerint 3 forinttal kevesebbért, azaz 216 forintért juthatunk manapság hozzá, a jellemzően importból származó sörfajtákhoz.

LCD televízió

Jelentős áresés volt megfigyelhető az LCD televíziók esetében; ma átlagosan bő 44 ezer forinttal kerülnek kevesebbe a 76-82 centiméteres darabok (2010-ben 123,5 ezer forint volt az átlagár, 2016-ban 79 ezret kalkulált a KSH). Az áresés nem véletlen, a 2010-ben még újdonságnak számító kijelzők mára gyakorlatilag minden családnál megtalálhatóak; az értékesítés volumennövekedése, illetve a technológia rohamos fejlődése egyértelműen leszorította az árakat.

Rezsi

Nincs mese, a hatósági árképzés, na meg a 2013-ban elindított átfogó rezsicsökkentés megtette hatását; ma gyakorlatilag az összes közműszolgáltatásért kevesebbet kell fizetnünk, mint 2010-ben. Ez konkrétan azt jelenti, hogy

  • az általános villamos energia (10kWh) ma 100 forinttal olcsóbb;
  • a vezérelt villamos energia (10kWh) ára 60 forinttal mérséklődött;
  • a vezetékes gázért (1m3) 14 forinttal kérnek kevesebbet;
  • a propán-butángáz palackjáért (11,5kg, cseredíj) 180 forinttal kell kevesebbet fizetni;
  • a vezetékes víz ára 5 forinttal csökkent köbméterenként.

Gyulai jellegű szárazkolbász

Úgy tűnik, a sertéshús áfájának csökkentése erőteljesen érződik a gyulai jellegű szárazkolbászok árképzésében. A KSH átlagárstatisztikája szerint a 2016-os átlagár (3140 Ft/kg) 220 forinttal marad el a 2010-ben mért fajlagos ártól (3360 Ft/kg). Érdekesség, hogy a sertéshús (comb) kilójának pontosan ugyanannyi volt az átlagára (1110 Ft/kg) tavaly, mint 7 évvel korábban. Így van ez annak ellenére is, hogy tavaly még az áfacsökkentés ellenére is komoly drágulást láthattunk a disznóhúsnál.

Benzin

Örülhetnek az autósok is, hiszen kevesebbet kell fizetni a 95-ös benzinért, mint 2010-ben. A KSH átlagára szerint egy liter ólommentes üzemanyag 4 forinttal volt olcsóbb tavaly, 336 forintról 332 forintra mérséklődött a hazai átlagár.

Sertészsír

Ahogy a kolbász esetében, a sertészsírnál is jelentős áresés volt tapasztalható az elmúlt 7 esztendőben. 2010-hez képest tavaly 203 forinttal kellett kevesebbet fizetni a sertészsírért; a kilónkénti ár 534 forintról 334 forintra esett vissza.

Közös költség

Meglepő, de a társasházaknál is komoly áresés volt tapasztalható; a KSH adatsora szerint egy 50 négyzetméteres lakás után ma 5200 forinttal kevesebbet, átlagosan 7620 forintot kell csak a közösbe fizetni. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy a különböző szolgáltatások (takarítás, biztosítás, szervizköltségek, stb.) ára jellemzően emelkedett az elmúlt években.

Kenyér

Úgy tűnik, nem véletlenül panaszkodnak arra pékek, hogy a mai árak mellett nem tudnak nyereséget termelni. A félbarna kenyér kilónkénti átlagára ugyanis 19 forinttal mérséklődött 2010 óta, így a 2016-os átlagár 227 forinton rögzült. Kíváncsiak leszünk, mit hoz a Pékszövetség által előrevetített jelentős áremelés az idei éves statisztikákra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mosópor

Durva áresés volt megfigyelhető a mosóporok esetében is; 2016-ban 1745 forinttal volt alacsonyabb a kilónkénti átlagár, mint 2010-ben. Ma 985 forintért is hozzájuthatunk az egykilós kiszereléshez, míg ugyanezért még 2730 forintot kellett kicsngetnünk 7 évvel ezelőtt.

Vöröshagyma

Örülni fognak a zsíros deszka szerelmesei, hiszen a félbarna kenyéren és sertészsíron kívül a vöröshagyma is olcsóbb lett 2010-hez képest (igen, tudjuk, hogy a lilahagyma jobban illik hozzá). A 2016-ban mért kilónkénti átlagár (198 Ft/kg) 7 forinttal alacsonyabb a 2010-ben kalkulálthoz képest.

Hűtőszekrény

Ahogy az LCD tévéknél, úgy a hűtőszekrényeknél is komolyabb árzuhanást produkált a piac. 2016-ban átlagosan 7960 forinttal kerültek kevesebbe a 170-185 literes háztartási gépek; tavaly 60130 forinton rögzült az átlagos fogyasztói ár.

Ásványvíz

Ha nem is jelentős mértékű, de árcsökkenést tapasztalhattak a fogyasztók a szénsavas ásványvizeknél is. 2010-ben még 107 forint volt a 1,5 literes palackok átlagára, 2016-ban azonban már csak 104 forintot kóstált a boltokban.

Gyorsfagyasztott zöldborsó

Fittyet hány a fagyasztott zöldborsó - vlhetően a hosszú tárolási idő miatt - a zöldségeknél és gyümölcsöknél tapasztalható drágulásra. Míg 2010-ben átlagosan 725 forintot kértek az egykilós egységcsomagokért, addig tavaly csak 703 forintos volt az átlagos árcédula.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem