7 °C Budapest

Világméretű katasztrófa fenyeget: hiánycikké válhat a sör!

2018. október 20. 16:01

Beüthet a sörhiány, ha folytatódik a globális felmelegedés. A kedvelt alkoholos ital egyik fő összetevője, az árpa ugyanis eléggé érzékeny a szárazságra és a magas hőmérsékletre - ezek pedig a klímaváltozás velejárói. A kutatók szerint az árak akár megduplázódhatnak, és a polcokon is sokkal kevesebb sör lehet majd. Úgyhogy ha másért nem, ezért csökkentsd az ökológiai lábnyomod!

Egy tanulmány szerint, amelyből a CNN idézett, az éghajlatváltozás árpahiányhoz vezethet, emiatt kevesebb sör lesz, az árak pedig drasztikusan megemelkedhetnek. A kutatók leszögezték: nem az alkoholfogyasztást akarták népszerűsíteni a kutatással, hanem arra akartak rávilágítani, mekkora hatásai lehetnek a mindennapokra a klímaváltozásnak.

Tehát, ha még sokáig szeretnél megfizethető árú sört inni, akkor mindenképpen tenned kell a klímaváltozás ellen!

Kitörhet az árpaháború?

A nemzetek között is különbségek lesznek a tudósok jóslása szerint: az Egyesült Államok és Ausztrália valószínűleg több árpát termel majd, míg Kína, Brazília és Japán jóval kevesebbet tud majd az idő múlásával.

Ugyanakkor a világon megtermelt árpa csupán 17 százalékából lesz sör, a többit takarmányként használják fel. A jobb minőségú sörárpák azonban még érzékenyebbek az időjárásra, így azok hamarabb tűnhetnek el egyes területekről - a tanulmány szerint az árpahozam akár 17 százalékkal is csökkenhet, így pedig 16 százalékkal kevesebb sör lehet a polcokon, mint ma. Az árak pedig megduplázódhatnak.

"Az embereknek tanulniuk kell a múltból, ha nemcsak a sört, hanem a csokoládét, a kávét, a teát is élvezni akarják - az ezek alapanyagául szolgáló növények nagyon érzékenyek az éghajlatváltozásra" - mondta egy szakértő, aki a sörhiányból egyenesen a lehetséges társadalmi instabilitásra is következtetett. Hasonló lehet a helyzet, mint a szesztilalom idején - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm