2021. január 20. szerda Fábián, Sebestyén

Vége a trükközésnek a készpénzes számlákkal?

  • Pénzcentrum.hu
  • 2013. február 13. szerda 13:33

Január 1-től szigorodtak a készpénzben teljesíthető fizetésekre vonatkozó szabályok. A számlanyitásra kötelezett adózók, vagyis lényegében mindenki, aki adószám kiváltására kötelezett, 1,5 millió forintnál nagyobb összegű számlát csak átutalással egyenlíthet ki - hívja fel a figyelmet honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).


Nem egyenlíthetik ki készpénzben a 1,5 millió forintnál nagyobb összegű számlákat a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók egy másik, szintén pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózónak - áll az adózás rendjéről szóló törvény 38. § (3a) bekezdésében. Az értékhatárba - a szerződésben meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés általános forgalmi adóval növelt ellenértéke alapján - az egy naptári hónapban, egymás között teljesített kifizetéseket kell beszámítani. A beszámításnál csak az ugyanazon szerződésből eredő készpénzszolgáltatásokat kell figyelembe venni, függetlenül attól, hogy az a felek között létrejött, vagy pedig egy másik jogalannyal megkötött szerződésen alapul. 

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók körét az Art. 38. § (2) bekezdése határozza meg. E szerint legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie a belföldi jogi személynek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságnak, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélynek, ideértve az egyéni vállalkozót is.

A korlátozás kizárólag a vállalkozási tevékenységhez (adóköteles tevékenységhez) kapcsolódó vagy azt szolgáló ügyletekre vonatkozik - hangsúlyozza az adóhatóság. Így például egy általános forgalmi adó fizetésére kötelezett egyéni vállalkozó által - hiába pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett és rendelkezik is pénzforgalmi számlával - a családja számára vagy saját magának (mint magánszemélynek) beszerzett termék tekintetében nem áll fenn a pénzforgalmi számláról történő fizetési kötelezettsége, hanem ezen ellenértéket készpénzfizetéssel is jogszerűen teljesítheti.

További szigorítást fogalmaz meg az Art. 38. § (3b) bekezdése, amely szerint az ugyanazon felek között megkötött több szerződésből fakadóan ugyanazon pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó részére teljesített kifizetéseket egy szerződés alapján teljesített készpénzszolgáltatásnak kell tekinteni, ha kétséget kizáróan megállapítható, hogy a felek azért rögzítették több szerződésben a jogügyletet, hogy kikerüljék a rendeltetésszerű joggyakorlást.

A törvényben foglalt előírások megsértése esetén 2013. január 1-jétől, ha a kifizetés teljesítője valamint, ha a szabálytalan kifizetést elfogadja, akkor a kifizetés jogosultja is, a készpénzszolgáltatásnak az 1,5 millió forintot meghaladó része után 20 százalék mértékű mulasztási bírságot fizet.

Mi számít készpénzes fizetésnek?

Csak a bankjeggyel és érmével történő fizetés számít készpénzfizetésnek - hangsúlyozza a NAV. Nem minősül készpénzfizetésnek, ha a fizetés következményeként legalább az egyik félnél megvalósul a bankszámla jóváírás vagy -terhelés. Ennek megfelelően nem minősül készpénzfizetésnek például, ha az ügyfél bankszámlájára szóló készpénz-átutalási megbízással (csekkel), vagy az ügyfél bankszámláját vezető banknál az ügyfél bankszámlájára történő befizetéssel egyenlítik ki a számlát. Az sem számít készpénzfizetésnek, ha a banknak adott rendelkezés alapján az adózó bankszámlájáról az ügyfél részére készpénzben fizeti ki a pénzintézet a számla összegét - magyarázza a NAV. Amennyiben a kifizetést teljesítő adózó az ellenérték egy részét készpénzfizetéssel, a fennmaradó részt pedig átutalással teljesíti, akkor az átutalás útján teljesített összeget nem veszi figyelembe az adóhatóság a szankcionálás során.

Mi számít egy szerződésnek?

Az eset összes körülménye alapján állapítható meg, hogy több, pénzben kifejezhető ellenértékkel rendelkező szolgáltatás nyújtása mennyiben tekinthető egy szerződésnek. Ha a különböző jogügyletek gazdasági céljukat tekintve, vagy a szerződéskötés körülményeit figyelembe véve szerződéses egységet mutatnak, úgy azokat a készpénzfizetési korlátozás szempontjából egy szerződésként kell figyelembe venni.

Ha például az autószerelő több különböző alkatrészhez kötődően végez a gépjárművön egyidejűleg szerelési munkát, az az általános jogfelfogás szerint egy szerződésnek minősül,holott akár alkatrészenként külön-külön is értelmezhető szolgáltatásról van szó. Ugyanígy, bár 1 mázsa alma kilogrammonként is megvásárolható lenne, mégis ha valaki egységes elhatározással ugyanazon alkalommal, ugyanazon eladótól összesen egy mázsa almát szerez be, az az általános megítélés szerint egy szerződést kötött - érvel az adóhatóság.

Szintén egy jogügyletet jelent, ha a felek szerződéses akarata értelmében, egy megállapodás kötése útján kerül sor előre meghatározott mennyiségű áru - akár rendszeres, több részletben történő - leszállítására, előre meghatározott összegű ellenértéken. A visszáru következtében teljesített készpénzfizetés, illetve egyes vevőknek a megrendelt árumennyiség függvényében adott utólagos visszatérítés viszont önálló pénzügyi tranzakciónak minősül, mivel ez esetben az eladó teljesít kifizetést a vevőnek. A keretszerződésen belüli szerződéseket is önállóan kell megítélni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked