2020. július 3. péntek Kornél, Soma

Vége a jó éveknek? Ezért állhat földbe a magyar gazdaság

  • hvg.hu
  • 2019. november 12. kedd 08:32

A német autóipar problémáit a magyar gazdaság is megérzi majd, ezt nyilatkozta Neue Zürcher Zeitungnak Beata Javorcik, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezető közgazdásza - írja a hvg.hu.

"Az olyan országok, mint Magyarország, Szlovákia és Lengyelország óriási előnyhöz jutottak az utóbbi évtizedekben azzal, hogy a német autóipar részévé váltak. Ez ösztönözte a növekedést és a foglalkoztatást. Az autóipar problémái viszont a beszállítókra is hatással lesznek - mondja Javorcik.

2019 kiemelten jó év lesz, a jövőben azonban jelentősen visszaesik a magyar gazdaság, amit Javorcik egyfajta normalizálódásnak fog fel. A gazdasági dinamizmus egyik alappillére a laza monetáris politika, de az uniós támogatások korai kifizetése is nagy hatással volt a növekedésre. A kelet-európai országoknak pedig az elvándorlással is meg kell küzdeniük.

Az autóipar gyengélkedése a magyar gazdaságot is megroppanthatja, gondok pedig vannak bőven: a Daimlert 870 millió euróra büntették, a Volkswagen két vezetője ellen pedig vádat emeltek. Az autóipar próbál megszorítani: a Continental 1,1 milliárd eurót akar megspórolni a következő három évben, a BMW költséghatékonysági projektbe kezd, az Audi 15 milliárd eurós költségcsökkentési projektet hajt végre 2022-ig.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Felmondási hullám a magyar munkahelyeken: ez már a poszt-covid szindróma?
Sokan, az eddig elégedettnek, stabilnak hitt emberek közül egyik napról a másikra mondanak fel munkahelyükön, teljesen meggondolatlanul.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk