14 °C Budapest

Vegán szekta támadta be a magyar húspápa éttermét

2017. január 31. 11:07

Vegán "szekta" trollkodta szét a budapesti Mészár Steak Kitchen Facebook oldalát. Az indulatok azután szabadultak el, hogy a steakétterem promóciós céllal közzétett egy fotót, amin a 9000 grammos Lilike "játszik" egy 950 grammos csontos ribeye steakkel. A vörös húsok fogyasztása persze régóta vitatéma; a WHO szerint például "valószínűleg rákkeltő". Mások ellentétes álláspontot képviselnek. Szerinted?

(...) a MészárSteak Kitchen igazi hiánypótló hely, iszonyú jóság Budapestnek

- írta "a város legmenőbb hentesének" étterméről még tavaly februárban az "Egy nap a városban" blog.

Nos, a bloggerek állításával többen nem igazán értettek egyet az elmúlt napokban; egy összehangolt "támadás" után ugyanis 4,1 pontra esett vissza az étterem átlaga a Facebookon. Az indulatok - legalábbis a kommentáradat tanúsága alapján - vélhetően azután szabadultak el, hogy a steakétterem promóciós céllal közzétett egy fotót, amin a 9000 grammos Lilike "játszik" egy 950 grammos csontos ribeye steakkel.

A javarész külföldi kommentelők között akadt, aki kizárólag a reklámfogás ellen kelt ki, de volt olyan is, aki szerint a vörös hús minden baj okozója. A teljesség igénye nélkül ilyen, és ehhez hasonló hozzászólások érkeztek, tömegével (ezek egy részét utólag törölte az étterem oldalának adminisztrátora):

Az "összehangolt támadással" kapcsolatban tegnap végül az étterem csapata is megszólalt; Facebook posztjukban a következőt írták:

Olyan emberek adtak nekünk 1 csillagos értékelést, megspékelve egy-egy kacifántos hozzászólással, illetve trollkodták szét korábbi posztjainkat, akik SOHA nem jártak nálunk, és minden bizonnyal soha nem is fognak, mert A) a világ másik felén élnek, B) megrögzött VEGÁNOK...

Az étterem vezetése ezen felül azt is hozzátette: "Sajnos a jelenlegi Facebook szabályozások értelmében nem tehetünk semmit az ilyenfajta támadás ellen. Természetesen a számunkra sértő és irreleváns tartalmakat eltávolítottuk, a hozzászólókat kitiltottuk és jelentettük őket a Facebook felé, de ez nem változtat azon, hogy 2 nap alatt több, mint 30 db 1 csillagos értékelést kaptunk. Ennek köszönhetően 4,1-re esett vissza a Mészár Steak Kitchen átlaga..."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"valószínűleg rákkeltő" vs. "tudománytalan"

A vörös húsok fogyasztása persze régóta vitatéma, így az sem véletlen, hogy rengeteg kutatás foglalkozik a témával. Legutóbb például a World Health Organisation (WHO) adott ki egy jelentést, amelyben a vörös húsokat a 2A kategóriába sorolták, ami azt jelenti, hogy "az embereknél valószínűleg rákkeltő". De a világ rákkutatóit tömörítő World Cancer Research Fund is azon az állásponton van már hosszú ideje, hogy ezekből a húsfélékből olyan keveset kell enni, amennyire csak lehet. Szerintük

heti kevesebb mint 500 gramm vörös hús még nem ártalmas.

Felháborítónak tartotta viszont a WHO rákkutató részlegének (International Agency for Research on Cancer; IARC) tanulmányát a magyar Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT). Menczel Lászlóné, a szervezet titkára az IARC megállapításait "tudománytalannak és elképzelhetetlennek" nevezte. Mint mondta, a sertéstartás például Magyarországon is alkalmazkodott a jelenlegi elvárásokhoz, és a sertések zsírtartalma a minimálisra csökkent. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a sertéshús fehérjében gazdag, koleszterint pedig jóformán nem is tartalmaz. A titkár azt is hozátette:

(...) sertést az időszámításunkat figyelembe véve az emberiség 2000 éve fogyasztja, és még nem halt ki.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikái szerint egyébként Magyarországon kevésbé népszerű a marhahús, az uniós átlag alatt fogyasztunk belőle. A háztartások fogyasztására vonatkozó adatsor szerint, amíg baromfihúsból fejenként 1,6 kilogrammot, illetve sertéshúsból 1,4 kilogrammot fogyasztunk havi szinten, addig marha-, borjú-, és egyéb húsokból (pl.: vadhús) mindössze 0,1 (!) kilogrammot. Az állandó perpatvarban pedig érdemes ezúttal is a dietetikusok mantráját idézni: "Az egészség alapja a kiegyensúlyozott táplálkozás, amelynek egyik fő vezérelve a változatosság."

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem