14 °C Budapest

Újabb horror-vágóhíd bukott le: komolyan, mivel etetik ezek a magyar embereket?

2021. február 17. 10:29

Ismét súlyos higiéniai hiányosságokat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy vágóhídon, ez alkalommal Vas megyében. Az üzemben tapasztaltak, többek közt az eszközfertőtlenítők működésképtelensége és a higiénikus kézmosás feltételeinek hiánya miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a létesítmény tevékenységét.

Sorozatban immár harmadszor szembesültek súlyosan jogsértő higiéniai körülményekkel a Nébih ellenőrei egy marhavágóhídon. A szomorú tapasztalatokkal zárult februári helyszíni szemle ez alkalommal egy Vas megyei élelmiszer-előállító létesítményben zajlott. Az általános takarítatlanság mellett kiemelkedő hiba volt, hogy az üzemeltető nem biztosította sem az eszközök, berendezések tisztításának, sem a személyzet megfelelő kézmosásának feltételeit. Mindez, amellett, hogy jogszabályban előírt, alapvető élelmiszerbiztonsági követelmény, a jelenlegi járványhelyzetben különösen súlyos mulasztás.

A vágóhíd több helyiségében nem álltak rendelkezésre a higiénikus kézmosás feltételei - hiányzott a kézfertőtlenítő-, a kézmosószer, a papírtörölköző. A vágósoron található kézfertőtlenítőt ugyan hatósági felhívásra üzembe helyezték, de beindítását követően a benne lévő víz felforrt, a termosztátja nem működött, hőmérője pedig nem is volt. Az üzemben volt olyan késfertőtlenítő, ami hőmérséklet emelkedésére utaló jelet nem mutatott (és hőmérővel sem rendelkezett), míg egy másikban a víz felforrt, erősen habzott, szennyezett volt.

A zsigerelő-negyedelő helyiségben a szegyfűrész fertőtlenítőjét nem kötötték be a szennyvízhálózatba, így a beleeresztett víz közvetlenül a padozatra folyt. Meglepő volt a helyzet a hasítófűrész fertőtlenítőjénél is, ahol a tömlő repedésén keresztül, nyomás alatt olyan mértékben ömlött a víz, hogy a berendezést nem lehetett használni. Nem működött a bárdfertőtlenítő sem, amiben egy rozsdás fűrészt tároltak. Az üzemben oda nem illő tárgyak (pl. kenőspray flakon, szennyezett textil darab) akadtak máshol is.

A Nébih a súlyos élelmiszerhigiéniai jogsértések miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem vágóhídi tevékenységét. Az érintett egység kizárólag a hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság ismételt, kedvező eredményű helyszíni ellenőrzését követően folytathatta vágási tevékenységét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem