2021. január 21. csütörtök Ágnes

Új felületre terelik több adónem intézését - mutatjuk a NAV közleményét


Egyszerűbb ügyintézést vár az adóhatóság attól, hogy több bejelentést is áttereltek a központi nyomtatványkitöltő felületükre. Többeknek már eddig is át kellett szokniuk erre a megoldásra.

2021 elejétől már a háztartási munkával kapcsolatos bejelentések is teljesíthetők online formában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásán (ONYA) belül. Mint az adóhatóság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében írja: a nullás bevallás kiváltására szolgáló nyilatkozat (NY) beküldése a webes felületen egyszerűbbé válik. 

Hozzáteszik, hogy a népszerűbb kisvállalati adózás megkönnyítésére a kiva-bevallás (21KIVA) szintén elérhető lesz az ONYA felületén, és a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallására szolgáló nyomtatvány (21TFEJLH) esetében is csupán néhány adat kitöltésével benyújtható lesz a bevallás.

"Az ONYA 24 órás szolgáltatást kínál, és használatához kizárólag ügyfélkapu-regisztrációra van szükség. A felületen bárki elérheti a NAV-nál nyilvántartott aktuális adatait, amelyeket szükség esetén módosíthat, törölhet, további adatokkal kiegészíthet. Az azonosító adatok a bevallási nyomtatványokon is automatikusan megjelennek, ami gyorsítja és megkönnyíti kitöltésüket" - fogalmaznak közleményükben.

Az érem másik oldala ugyanakkor az, hogy számos, korábban használt és bejáratott ügyintézést tereltek át az adóhatóság webes felületére, így sokaknak új platformra kellett átszokniuk. Ilyen volt a gyülekezési törvény alá eső rendezvények rendőrségi bejelentése, amelyet korábban e-mail-es formában is el lehetett intézni vagy a helyi adók befizetéséről szóló (sok esetben szintén nullás) nyilatkozat, melyre számos települési önkormányzatnak saját felülete volt eddig.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked