2 °C Budapest

Tömegével jönnek haza a magyar hegesztők, lakatosok, villanyszerelők külföldről

2020. május 21. 10:31

A külföldről hazaérkezett építőipari szakemberek közel 20 százaléka biztosan Magyarországon maradna a járvány után. Legnagyobb részük fizikai munkavállaló: villanyszerelő, hegesztő, vagy lakatos, de van közöttük nehézgépkezelő és szerkezetlakatos is. Ötezer szakemberre becsülik a járvány miatt hazatérők számát az ágazaton belül, akik részben megoldhatják az építőiparra jellemző, évek óta tartó munkaerőhiányt. Ahhoz, hogy a magyar építőiparban maradjanak, a KÉSZ Csoport szerint egy négy pontból álló feltételrendszernek kell megfelelniük az iparág szereplőinek.

Közel ezer külföldről hazaérkezett építőipari szakember jelentkezett a KÉSZ Csoport "Maradj itthon" kampányának köszönhetően, így a becsült összes most hazajött iparági munkavállaló 20 százalékát biztosan sikerülhet itthon tartani a járvány után. Több, mint 90 százalékuk fizikai munkaerő, a legtöbben hegesztőként (22%) lakatosként (19%), és villanyszerelőként (16%) helyezkednének el, de a munkaerőipaci helyzethez képest jelentős mennyiségű szellemi munkaerő is jelentkezett. Ők döntően építésvezetők, technikusok, gyártáselőkészítők, de például gazdasági területre is érkezett több önéletrajz.

A KÉSZ Csoport a munkaerő itthon tartása érdekében iparági munkaközvetítőként segíti a jelentkezőket, így saját alvállalkozóit és a szakemberek iránt érdeklődő versenytársait is ajánlja a hazatért szakembereknek, valamint igény szerint összeköti az iparág szereplőit a hozzá jelentkező munkavállalókkal.

Az alvállalkozóinknak már biztosítjuk azt a lehetőséget, hogy amennyiben kollégákat keresnek, mi szívesen ajánljuk őket a regisztrált szakembereknek. Hasonlóan nyitottak vagyunk arra is, hogy ezt akár versenytársainkkal is megtegyük - iparági vezető szerepünket kihasználva összefogásra buzdítjuk az építőipart, ezzel is hozzájárulva a családok együtt tartásához és a gazdaság fellendítéséhez

- mondta el Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója.

A vállalat szerint egységes feltételrendszerre van szükség a külföldről hazaérkező szakemberek megtartása érdekében, amelyet négy pontban foglaltak össze:

  • nemzetközileg is versenyképes bér a hatékonyság javításával - a legtapasztaltabb szakemberek esetében akár a külföldi bérek 70 százaléka
  • kifogástalan és biztonságos munkavédelmi körülmények - nem csak pandémia idején
  • tiszta, bejelentett foglalkoztatás az iparágban - mindig, mindenkinek
  • béren kívüli juttatások (műszakpótlék, teljesítmény arányos premizálás, cafeteria, kedvezményes étkeztetés, élet- és balesetbiztosítás stb.)
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm