2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Tömegesen váltanak adózási formát a vállalkozások

  • MTI
  • 2017. május 5. péntek 09:01

Az elmúlt hónapokban mintegy negyvenezer gazdasági szereplő jelentkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, hogy ezentúl a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) vagy a kiva (kisvállalati adó) alapján fizethessen adót - közölte a Magyar Idők pénteki száma.

A lapnak Tállai András, a hivatal vezetője elmondta, mindez azt bizonyítja, hogy a kisebb és egyszerűbb közterhet hajlandók leróni a gazdasági szereplők, a kormány számítása tehát bejött.

Az utóbbi hónapokban nagyjából harmincezer vállalkozás lett katás, a kisadózók létszáma ezzel megközelítette a 210 ezret - mondta. Megugrott a kiva népszerűsége is, már több mint 14 ezer vállalkozás használja ezt az adómódszert. Korábban nagyjából hétezer gazdasági szereplő kivázott, néhány hónap alatt megduplázódott a létszám.

Tálla András szerint a növekedés a szabályok módosítására vezethető vissza. A katásoknak - főszabály szerint - havonta ötvenezer forintot kell befizetniük az államkasszába, az összeg lerovásával az érintettek megszabadulnak a társasági és a személyi jövedelemadótól ugyanúgy, mint a járulékoktól és a szociális hozzájárulási adótól.

Hozzátette, az Országgyűlés 2016 végén határozott úgy, hogy az addigi összeg duplájára emeli a kata bevételi értékhatárát, így idén már azok a vállalkozások is választhatják ezt a módszert, amelyek havonta egymillió forint bevételre tesznek szert.

A kivánál a legfontosabb változás, hogy az adó kulcsa a korábbi 16-ról januárban 14 százalékra csökkent, egyúttal egyszerűbb lett az adóalap kiszámításának módja, mérséklődött az adminisztrációs teher. A könnyítés folyamata ráadásul nem áll meg, a jövő évi szabályok értelmében a kiva kulcsa 2018. január elsején újabb egy százalékponttal, 13 százalékra csökken - írta lap.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked