6 °C Budapest

Tömegek állnak sorba a magyar bankoknál: mindenki nullás hitelt akar

2016. november 24. 10:59

Hatalmas az érdeklődés, rengeteg kisvállalkozás áll sorba a májusban útjára indított nullás hitelért. Jellemzően  a feldolgozóipar, a kereskedelem, az építőipar és a szálláshely-vendéglátás területéről érkeznek a forrás iránti kérelmek, amelyekben többnyire a gépbeszerzések dominálnak. A program részleteiről Nyikos Györgyivel, az MFB EU Kompetencia Központ Igazgatóságának vezetőjével beszélgettünk.

Május elején, 44 milliárd forintos kerettel indult útjára a nullás hitelprogram, nemrég azonban 70 milliárdra emelték a keretösszeget. Ilyen nagy az érdeklődés?

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások versenyképességének növelésére szolgáló hitelkonstrukciót májusban hirdette meg az MFB, akkor 44 milliárd forintos rendelkezésre álló kerettel. Tekintettel a jelentős érdeklődésre a gyakorlati tapasztalatok alapján a kormány úgy döntött, hogy megemeli ezt a keretet, és a legutóbbi éves fejlesztési keret módosításakor 70 milliárdban került rögzítésre a felhasználható források nagysága.

Kinek szól pontosan ez a program? Van méretmegkötés?

A hitelt vállalkozások vehetik fel a fejlesztési elképzeléseik megvalósításához, kapacitásbővítésre, modern üzleti infrastruktúra-fejlesztésre. Méretmegkötés nincs, olyan szempontból van egy korlát az igénybe vevők oldaláról, hogy a kezdő vállalkozások nem vehetnek igénybe olyan nagy összeget, nem kérhetnek olyan nagy hitelt, de alapjában véve mindenki jöhet fejlesztési elképzeléssel, mind a kezdő vállalkozások, mind a régebb óta a piacon működők. Mindenkinek a forrásigényét igyekszünk megoldani.

Az ország minden pontján?

A hitelprogramról annyit kell tudni, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretéből kerül finanszírozásra, amit azért jelzek, mert a felhasználás kapcsán ez egy területi kötöttséget jelent a forrás tekintetében. Ugyanis nem Magyarország valamennyi régiójában, hanem csak 6 régióban lehet igénybe venni. A közép-magyarországi régió és Budapest kivétel. Ez utóbbi régióban egy másik hitelterméket, a Mikro, Kis- és Középvállalkozások Versenyképességének Növelése Pest Megyében Hitelprogram keretén belül érhetnek el a vállalkozások, hasonló feltételekkel, szintén az MFB Pontokon.

A termék nullás hitelként vonult be a köztudatba. Ez nagyon csábító, de mennyi pénzt kaphatnak a vállalkozások, és konkrétan milyen feltételekkel?

A hitelösszeg minimum 1, maximum 600 millió forintban került rögzítésre. Valóban 0 százalékos a hitel kamata, amit az tesz lehetővé, hogy módosításra és átalakításra került a pénzügyi eszközök felhasználásával kapcsolatos intézményrendszer és működési mechanizmus.

Mit is jelent ez a változás pontosan?

Amíg a korábbi programozási időszakban, 2007-13 között a közvetítői hálózat díjazást külön nem kapott, hanem a kamatkülönbözet jelentette azt, amiért ezt a feladatot és tevékenységet végezték, addig a jelenlegi, 2014-20-as programozási időszakban külön díjazást kapnak - természetesen teljesítményarányosan - a közvetítők, és így nem a vállalkozóknak, a hitelt felvevőknek kell a működési költséget megtéríteni. Ennek eredményeként vált lehetővé az, hogy 0 százalékkal kapják meg a hitel forrását.

Mint említette, a közép-magyarországi régió és Budapest kivételével az ország minden pontján elérhető a konstrukció. Mit jelent ez a gyakorlatban, mit lehet tudni az értékesítési hálózatról?

A hitel és a többi hiteltermék vállalkozókhoz való eljuttatásában az MFB és a kormány olyan döntést hozott, hogy mindenképpen fontos szempont az, hogy az ország valamennyi településére eljussanak ezek a források, ennek érdekében egy pénzügyi közvetítői hálózat kiépítéséről döntött. Ez a hálózat lehetővé teszi azt, hogy nemcsak a nagyobb városokban, hanem kisebb településeken is elérhetők ezek a források.

Pontosan kik vesznek részt a tájékoztatásban, értékesítésben?

A pénzügyi közvetítők kiválasztásánál az uniós szabályok miatt közbeszerzési eljárást kell alkalmazni az alapok alapját ellátó szervezetnek, Magyarország esetében a Magyar Fejlesztési Banknak. A közbeszerzési eljáráson egy bankkonzorcium lett a nyertes, amely a Takarékbank Zrt.-ből, a B3 Takarékszövetkezetből, a Budapest Bank Zrt.-ből és az FHB Zrt.-ből áll. A hálózat kiépítése folyamatosan zajlik, jelenleg Budapesten és a megyei jogú városokban 26 MFB-pont várja az érdeklődőket, a kisebb településeken további 406 MFB-pont kezdte meg a működését, és az év végéig további 10 lesz még.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A későbbiekben várható, hogy még tovább bővül a kör?

A kormány arról is döntött, hogy a hálózatot bővíteni szükséges. Tekintettel az említett előírásra ez egy következő közbeszerzési eljárást fog jelenteni. Az elképzelés az, hogy valamennyi MFB-pontban az összes hitelhez és kombinált hiteltermékhez hozzájuthatnak a vállalkozások, tehát nincs olyan lehatárolás, hogy az egyik közvetítő csak az egyik, a másik csak a másik fajta terméket biztosítja. Pont az a lényeg, hogy a vállalkozások eldönthessék, hogy melyik a hozzájuk legközelebb működő MFB Pont, esetleg akivel már korábban is együttműködtek közvetítő szervezet. Mindenképpen azt akarjuk, hogy mindenféle szempontból nyitott legyen az a lehetőség, hogy a vállalkozások forráshoz juthassanak, és a megfelelő, velük együttműködő közvetítőket megtalálhassák.

Bő fél éve fut a program, mit mutatnak az eddigi tapasztalatok?

A kkv-k hitelfelvételeinél jellemzően a gépbeszerzések dominálnak, elsősorban ilyen célra igényelnek hitelt a vállalkozások, és ezek az igények jellemzően 150 millió forint alattiak. Jellemzően négy ágazatból érkeznek a forrás iránti kérelmek: feldolgozóipar, kereskedelem, építőipar és szálláshely-vendéglátás.

Az agráriumot direkt nem említette?

Ebből az operatív programból az agráriumot nem tudjuk finanszírozni, mert arra külön operatív program van. Másrészt az élelmiszeriparra lesz majd külön konstrukció, amelynek a társadalmi egyeztetése már lezajlott, és annak tapasztalatai és a vélemények begyűjtése alapján véglegezzük a terméket.

Földrajzilag kiemelhető valamely régió, ahol aktívabbak?

Az ország valamennyi régiójából jelentős az igény, hitelkérelmek valamennyi területen megjelennek.

Mint már említettük, a nagy érdeklődés miatt nemrég 70 milliárd forintra emelték a keretösszeget. Meddig tarthat ez ki?

A felhasználási adatok alapján azt látjuk, hogy év végéig feltehetően el fog fogyni az eredeti 44 milliárdos keret. Azért nehéz számokat mondani, mert a felfokozott érdeklődés most az egy kint lévő termékre összpontosul. Pont ezért gondoljuk fontosnak azt a tényt, hogy november-december folyamán további hitel- és kombinálthitel-konstrukciók is meghirdetésre kerülhetnek, hiszen akkor a vállalkozások láthatják, hogy milyen egyéb finanszírozási lehetőségek állnak rendelkezésre, és megtalálják a számukra, illetve a fejlesztési projektjük számára legkedvezőbb, legmegfelelőbb megoldást. Egyik oldalról lényeges az, hogy a fejlesztések megvalósulhassanak, és a forrásokhoz hozzájussanak, de a másik oldalról abban is bízom, hogy ez nemcsak egy rövidebb időtávot jelent, hanem valóban lehetőség van arra, hogy nemcsak a már elkészült és megfogalmazott fejlesztési igények, hanem a fél-egy év múlva napirendre kerülők is finanszírozhatók lesznek.

A következő időszakban megjelenő hitel- és kombinálthitel-konstrukciók esetében is 0 százalékos kamatra lehet számítani?

A hitelek esetében mindegyiknél 0 százalékos kamat a szakmai javaslat, a kombinált hitelek esetében, ahol arról van szó, hogy a projekt megvalósításához nemcsak hitelt vehet igénybe a vállalkozó, hanem vissza nem térítendő támogatást is kap, ott a hiteloldalra 1-2 százalékos kamat várható a termékre.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem