2018. február 18. vasárnap Bernadett

Te is ilyen kapcsolatban élsz? Simán bukhatod ezt az adókedvezményt

  • Népszava
  • 2018. január 19. péntek 10:02

A vállalkozásoknak is érdemes lesz különösen tekintettel odafigyelni a NAV általt elkészített bevallásokra, hiszen a rendszer bizonyos jogosultságokat nem képes kezelni - írja a Népszava.

A személyi jövedelemadóhoz (szja) hasonlóan 2018-tól a NAV készíti el minden jövedékiadó-fizetésre kötelezett vállalkozó bevallását. Tállai András, a gazdasági tárca parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára tegnap arról számolt be, hogy a tavaly decemberi időszakra vonatkozó bevallás alapját képező adatokat az adóhatóság már meg is küldte az érintetteknek. A NAV az összes rendelkezésére álló adatról legkésőbb a bevallás benyújtási határideje előtt 10 nappal tájékoztatja a vállalkozót, akinek így elméletileg elég ideje van az észrevételezésre, illetve a bevallása esetleges kiegészítésére is.

Érdemes figyelni azonban az szja-nal, ahol idén ugyancsak megszűnik a munkáltatói kitöltés. Azoknak az adóalanyoknak ugyanis, kiknek több forrásból származik az adóköteles jövedelmük, célszerű, ha összevetik az egyes adatszolgáltatóktól származó adatokat.

A lap által megkérdezett Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke szerint főként a kisvállalkozók sok hibát követtek el az adóbevallásnál, ezért helyesli, hogy a jövőben a NAV készíti majd el a tervezetet.

A lap Angyal József, okleveles adószakértő véleményre hivatkozva azonban felhívja a figyelmet, hogy szja-nál a jelenlegi rendszerben, a NAV nem tudja figyelembe venni az élettársi kötelékben élők családi adókedvezményének megosztását, ezért jó, ha az adóalany alaposan felülvizsgálja és korrigálja a NAV által kiküldött tervezetet. Hasonló a helyzet akkor is, ha valaki egy esztendőből csak 10 hónapot dolgozott, a családi adókedvezményt viszont 12 hónapra kívánja igénybe venni.

További gond lehet a központilag kitöltött szja-bevallásokkal, hogy ezáltal csökkenhet az egyszázalékos felajánlásokról rendelkezések száma, mert az adóalanyok jó része úgy veszi, a formális jóváhagyáson kívül más dolga már nincs.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.15-02.21
Országos

Spar

02.15-02.21
Országos

Lidl

02.15-02.21
Országos

Auchan

02.15-02.21
Országos

Aldi

02.15-02.21
Országos

Tesco

02.15-02.21
Országos

Auchan

Műszaki cikkek
02.08-02.21
Országos

Praktiker

02.08-02.21
Országos