2019. január 22. kedd Vince, Artúr

Színt vallottak a magyar vállalkozók: a bürokráciától fuldokolnak legtöbben


Magyarországon a legtöbben azért kezdenek egyéni vállalkozásba, mert megvannak hozzá a "megfelelő lehetőségeik" - derült ki az Eursotat legfrissebb, egyéni vállalkozókról szóló kiadványából. A statisztikák ezen felül rávilágítottak arra is, hogy a hazai egyéni vállalkozóknak a magas adminisztratív terhek jelentik a legnagyobb nehézséget.

Az EU-ban 5-ből valamivel több mint 1 egyéni vállalkozó vallja azt, hogy a legfőbb ok, amiért saját vállalkozásba kezdett, az volt, hogy erre minden téren megvoltak a "megfelelő lehetőségei", amikkel élni is tudott - derült ki az Eurostat legfrissebb, egyéni vállalkozókról szóló kiadványából. Ezen felül sokan voltak azok is, akik a családi biznisz továbbvitele vagy a kötetlen, saját időbeosztás miatt döntöttek a vállalkozói létforma mellett.

Magyarországon az EU legtöbb tagállamával összhangban a "megfelelő lehetőségek" megléte volt a legfőbb oka annak, hogy valakiből egyéni vállalkozó legyen. Érdekes, hogy a hazai vállalkozóknál csak Olaszországban és Bulgáriában volt még ennél is magasabb ennek a válasznak az aránya.

  • Ha érdekel a digitalizáció, az internet és a kkv-k világa, vagy
  • te is vállalkozó vagy, és kéne egy-két ötlet, hogy miképpen növelhetnéd bevételeidet az export piacokon, esetleg
  • szeretnél új, inspiráló, hozzád hasonló emberekkel megismerkedni,

akkor gyere el december 13-án a Marriott Hotelbe a Portfolio, "ÚT AZ EXPORTPIACOK FELÉ - Digitális fejlesztési programok KKV-k részére"  rendezvényére, ahol a szektor legjobb szakértőivel is találkozhatsz. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet ide kattintva tudsz megtenni.

A európai statisztikák szerint további érdekesség, hogy Lengyelországban, Görögországban és Spanyolországban például a legtöbben azért lesznek egyéni vállalkozók, hogy továbbvigyék a családi bizniszt. Romániában és Cipruson azonban a legtöbben azért döntenek emellett az életforma mellett, mert beosztottként nem találtak munkát.

Az Eurostat adataiból Magyarországra nézve kiolvasható az is, hogy a "megfelelő lehetőségek" megléte mellett a legtöbb egyéni vállalkozó azért döntött emellett a foglalkoztatási mód mellett, mert már vagy volt korábbi tapasztalata arról a terültről, ahol vállalkozni kezdett vagy egyszerűen csak a rugalmas, saját időbeosztás vonzotta erre a pályára. Sorrendben ezeket az okokat a családi vállalkozás továbbvitele és az alkalmazottként való elhelyezkedés meghiúsulása követte. 

Vannak azért nehézségek

Az Eurostat az okokon túl arról is megkérdezte az egyéni vállalkozókat, hogy mi volt a legfőbb nehézségük az elmúlt 12 hónapban, amit vállalkozóként tapasztaltak. A kapott válaszok alapján a megkérdezettek 28 százaléka mondta azt, hogy nem voltak nehézségei ebben az időszakban. Akiknek viszont voltak, azok közül a legtöbben a magas adminisztratív terhekre, a vásárlók és projektek nélküli időszakokra, illetve a megcsúszott vagy teljesületlen kifizetésekre panaszkodtak.

Magyarországon a legtöbb - az EU átlaggal összhangban - vállalkozónak nem voltak nehézségei az elmúlt egy évben, a megkérdezettek 20 százaléka viszont legfőbb nehézségként a magas adminisztratív terheket említette.

KIHÚZNA A BAJBÓL 300 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 7 131 forintos törlesztőrészlettel az MKB nyújtja (THM 19,08%), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 7 610 forintos törlesztőt (THM 20,37%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB és a Budapest Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Hiába van padlón a kamat: a hiteled dupláját is behajthatja rajtad a bankod
Mutatjuk, hogy mitől függ a kamatköltség teljes összege.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk