Színt vallott a Praktiker: így csábítják egyre több vásárlásra a magyarokat

2019. június 6. 12:05

Mind áruházi forgalma, mind webshopja kétszámjegyű növekedést ért el a Praktikernek az előző évéhez képest. Ebben pedig nagy szerepet játszott, hogy az áruházak egy részét teljesen átépítették, átalakították a szortimentet, ami rövid időn bizonyított is, hiszen ezekben a boltok egyértelműen nőtt a forgalom ezt követően - hangzott el a Praktiker június 6-i sajtótájékoztatóján. 

57,1 milliárd forintos árbevételt ért el a Praktiker 2018-ban, az előző évi 47,8 milliárddal szemben. Ez 20 százalékos bővülést jelent. Ezen felül ráadásul kiderült az is, hogy munkaerőhiány ide vagy oda, a cég növelni tudta alkalmazottai számát, ami jelenleg már majdnem 1 500 aktív munkavállalót jelent.

Azt mondhatom, tavaly 6 millió fizető vásárlónk volt, ami azt jelenti, hogy 2017-hez képest 15 százalékkal több érdeklődő volt áruházaink kasszáinál. Egy főre pedig átlagosan 9 200 forintnyi kosártartalom jutott

- mondta el a Praktiker évértékelő sajtótájékoztatóján Karl-Heinz Keth, ügyvezető igazgató. Az ügyvezető beszámolt arról is, hogy az elmúlt évben a barkácslánc jelentős összeget költött egyes áruházaik modernizációjára, amik új polcrendszereket, árukínálati struktúrák kialakítását és a szortiment jelentős részének megújítását jelentették első sorban. A változásokat pedig az első tapasztalatok igazolták is ahol megtörtént ugyanis a modernizáció, egyértelműen nőtt az áruházak forgalma is.

Egyértelműen érzékelhető, hogy a barkásáruházak klasszikus kínálata mellett nőtt a kereslet a lakásdekoráció és az otthonszépítés termékei iránt is, és egyre többen keresik a közép és magasabb árfekvésű, minőségi termékeket is

- tette hozzá az elhangzottakhoz az áruházlánc évértékelőjén Szita Mária, a Praktiker beszerzési igazgatója. 

Nő a dolgozók száma

A sajtóesemény kiderült az is, hogy az erősen munkaerőhiány környezetben az áruházlánc tudta növelni dolgozói számát, ami így mintegy 1 500 embernek ad munkát. 

Azt látni kell, hogy a nálunk dolgozó személyzet 25 százaléka 10-15 éve nálunk dolgozik. És ez rendkívül fontos. Sőt azt is mondhatom, hogy nemcsak a pénzről szól egy munkavállaló megtartása, hanem alapvetően a személyes kötödésről és a továbbképzésről valamint a szociális kompetenciák fejlesztéséről. Úgy gondolom, a későbbiekben ezek lesznek a munkaerő-megtartáshoz vezető állomások, és nem feltétlenül a fizetés. De persze azt sem szabad elfelejteni, hogy manapság inkább mindenki influencer lenne, semmint bolti eladó

- mondta el a munkaerő biztosítás nehézségeivel kapcsolatban az ügyvezető. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dübörög az online

A sajtóeseményen beszámoltak arról is, hogy a 10-12 éve indított webshop idén már a kasszán átmenő forgalom 7 százalékát tette ki. Továbbá hogy a felületen 24 ezer termék érhető el képpel. Hiába azonban a tavalyihoz képest pozitív eredmények nagy a törekvés azt illetően, hogy az internetes program tovább növekedjen.

Stop, stop

A Praktiker terjeszkedésével kapcsolatban Karl-Heinz Keth elmondta, bár folyamatosan tervben van 2-3 új üzlet nyitása Magyarországon, a jogszabályi környezet ezt egyelőre nem teszi lehetővé. Ennek ellenére sem mondanak le azonban erről a tervükről. Sőt, a vezetés dédelgetett vágya, hogy a környező országokba is terjeszkedjenek, de ahogy mondták, ez még a jövő zenéje. Konkrétumok egyelőre nem hangzottak el ezzel kapcsolatban. 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem