19 °C Budapest

Sikerlistán két pesti étterem

Pénzcentrum
2012. december 28. 10:04

Új listát tanulmányozhatnak azok, akik gasztroszakértők javaslatai alapján döntik el, hova menjenek vacsorázni. A The Daily Meal által összeállított, a 101 legjobb európai éttermet tartalmazó listára két magyar hely is bekerült - írja a Napi Gazdaság.

Egy mindössze 12 asztallal működő kisvárosi olasz vendéglő, a modenai Osteria Francescana a legjobb étterem Európában a The Daily Meal gasztroportál most megjelent listája szerint. A Forbes.com korábbi elnök-vezérigazgatója által alapított portál korábban a 101 legjobb amerikai, illetve a 101 legjobb szállodai éttermet szedte sorba, karácsony előttre pedig elkészült a hasonló európai összeállítás is, több mint kétszáz szakíró és tapasztalt blogger hét hónapos munkájával. A rangsorba 26 ország − köztük Magyarország − 70 városának éttermei kerültek be; mint a portál bevezetője felhívja a figyelmet, a vendéglátóhelyek több mint fele nem fővárosokban van, sőt akad köztük olyan isten háta mögötti hely is, mint az észt partok előtti Muhu-sziget. A legtöbb étteremmel Franciaország képviselteti magát − ebből 11 Párizsban van.

Az első merítésbe még 1450 étterem került be, abból készültek el októberben a 10−25 helyet tartalmazó regionális listák, amelyekről végül kiválasztották a legjobb 101-et, két fő szempont, mégpedig a konyha, illetve a hely stílusa és a kiszolgálás szerint. Az árakkal nem törődtek − de mint a szerkesztők megjegyzik, számos figyelemre méltó étteremben igen figyelemre méltó árakat találtak − és nem hagyták magukat befolyásolni a Michelin-csillagoktól sem, bár elismerték, hogy a legbővebb lista összeállításakor tanulmányozták a nevezetes guide-ot. A listavezető olasz osteria, azaz kisvendéglő legutóbb az ötödik volt a világ legjobb 50 éttermét felsorakoztató hasonló listán, amelyet már egy évtizede rendre közzétesz az erre szakosodott brit site − az ezt a rangsort három éve vezető dán Noma csak a modenai osteria után következik a The Daily Mealnél. Az ilyen listákon megszokottnál több szereplő akad Kelet- és Közép-Európából, olyannyira, hogy a 10. helyre a ljubljanai JB került. Magyarországot két budapesti étterem, a Csalogány 26, illetve a Michelin-csillagos Onyx képviseli, mindkettő a lista vége felé. Két-két étterem jutott be a legjobb 101-be Horvátországból és Észtországból is − szintén a második ötvenbe −, míg Oroszországból négy is befért, Szlovákia viszont egy pozsonyi vendéglővel került fel a 101-es "étlapra".

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem