19 °C Budapest

Scheer Sándor: Ha vége lesz ennek, akkor egy picit más világ jön

2020. március 27. 17:01

A hazai magasépítési piac egyik legfontosabb szereplőjét, Scheer Sándort, a Market Építő Zrt. vezérigazgatóját kérdezte a Portfolio arról, mik az első tapasztalatok és hatások a kivitelezésekben a koronavírus okozta válsághelyzetben.

Mik a leglátványosabb hatásai a mai napig a koronavírus járványnak a hazai építőiparban?

A munkák lassulása. Az import-anyagok bonyolultabb beszerzése. A meglódult árfolyam (euró/forint). A kialakuló bizonytalanság - elsősorban a külföldi munkavállalók itt maradása vagy hazautazása körül.

Esetleg bizonyos munkafolyamatok leállnak, ahol többen, csapatban dolgoznak együtt?

A dolgozókat igyekszünk védeni. Könnyebb a szabadlevegőn, de ott is és a benti munkákon igyekszünk távolságot tartatni, és a higiéniát fokozni.  Csak a külföldiek által végzett munkák állnak le, mert esetleg hazamentek. Lassan csökken a létszám, a 60 felettiek, a kóros betegségben szenvedők, a külföldiek egy része morzsolodik le.

Mik a rengeteg külföldit foglalkoztató szektor munkaerővel kapcsolatos általános tapasztalatai?

Ahogy az előbb is utaltam rá, vannak hazautazások. Összességében kijelenthető, hogy mindenki dolgozni szeretne, a munkásoknak kevés a tartaléka és a kkv szektor is és minden vállalat megérzi, ha leállás esetén fizetni kell a bért az állománynak.

Anyagilag, pénzügyileg mekkora megterhelés ez a cégek számára, akár tőkeerős generál, akár napról-napra élő kkv, vagy mikro?

Természetesen rendkívül nagy megterhelés, és itt üt vissza a munkásoknak a feketén vagy részben feketén fizetett munkabér, mert egy leállás esetén az alapbér vagy néhol a minimálbér jár csak. Minden cég megérzi vagy meg fogja érezni ezt. Aki konzervatív gondolkodású volt a pénzügyeit illetően az kevésbé, de a többsége nagyon. El fog fogyni a tartalék, nagyon hamar. Komoly gond lesz az importőröknél, a forgalmazóknál is.

A szektor (ahogy szinte minden más is) most lelassult, részlegesen már meg is állt. Mikor indulhat újra?

Azonnal, ha a vírus lehetővé teszi. Mindenki dolgozni szeretne.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kik lesznek a nyertesek, vagy a vesztesek, ha bárki nyerhet?

Mindenki vesztes az építőiparban, csak a veszteség mértéke lesz változó. Itt nincsenek most nyertesek...

Általánosságban mik a várakozásai az egész válsághelyzet lecsengésével és a hatásokkal kapcsolatban?

Őszintén, nagyon szeretném sérülés nélkül túlélni ezt a helyzetet, mint egyén, mint cég. Ezért mindent elkövetek/elkövetünk. Ha vége lesz ennek akkor egy picit más világ jön, jobban fogunk figyelni arra mi a fontos, és el fogjuk hagyni a felesleges dolgainkat. Változni kell, változtatni kell. Az országunk remélem jól és fegyelmezetten viselkedik — mi azon vagyunk — és utána jobban megbecsüljük az életet, a földet, a lehetőségeket. Pozitív szemlélettel, összefogással, meg fogjuk oldani az elkövetkezendő évek kihívásait. A gazdaságot pedig mielőbb újra kell indítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem