2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Scheer Sándor: Ha vége lesz ennek, akkor egy picit más világ jön

  • Portfolio
  • 2020. március 27. péntek 17:01

A hazai magasépítési piac egyik legfontosabb szereplőjét, Scheer Sándort, a Market Építő Zrt. vezérigazgatóját kérdezte a Portfolio arról, mik az első tapasztalatok és hatások a kivitelezésekben a koronavírus okozta válsághelyzetben.

Mik a leglátványosabb hatásai a mai napig a koronavírus járványnak a hazai építőiparban?

A munkák lassulása. Az import-anyagok bonyolultabb beszerzése. A meglódult árfolyam (euró/forint). A kialakuló bizonytalanság - elsősorban a külföldi munkavállalók itt maradása vagy hazautazása körül.

Esetleg bizonyos munkafolyamatok leállnak, ahol többen, csapatban dolgoznak együtt?

A dolgozókat igyekszünk védeni. Könnyebb a szabadlevegőn, de ott is és a benti munkákon igyekszünk távolságot tartatni, és a higiéniát fokozni.  Csak a külföldiek által végzett munkák állnak le, mert esetleg hazamentek. Lassan csökken a létszám, a 60 felettiek, a kóros betegségben szenvedők, a külföldiek egy része morzsolodik le.

Mik a rengeteg külföldit foglalkoztató szektor munkaerővel kapcsolatos általános tapasztalatai?

Ahogy az előbb is utaltam rá, vannak hazautazások. Összességében kijelenthető, hogy mindenki dolgozni szeretne, a munkásoknak kevés a tartaléka és a kkv szektor is és minden vállalat megérzi, ha leállás esetén fizetni kell a bért az állománynak.

Anyagilag, pénzügyileg mekkora megterhelés ez a cégek számára, akár tőkeerős generál, akár napról-napra élő kkv, vagy mikro?

Természetesen rendkívül nagy megterhelés, és itt üt vissza a munkásoknak a feketén vagy részben feketén fizetett munkabér, mert egy leállás esetén az alapbér vagy néhol a minimálbér jár csak. Minden cég megérzi vagy meg fogja érezni ezt. Aki konzervatív gondolkodású volt a pénzügyeit illetően az kevésbé, de a többsége nagyon. El fog fogyni a tartalék, nagyon hamar. Komoly gond lesz az importőröknél, a forgalmazóknál is.

A szektor (ahogy szinte minden más is) most lelassult, részlegesen már meg is állt. Mikor indulhat újra?

Azonnal, ha a vírus lehetővé teszi. Mindenki dolgozni szeretne.

Kik lesznek a nyertesek, vagy a vesztesek, ha bárki nyerhet?

Mindenki vesztes az építőiparban, csak a veszteség mértéke lesz változó. Itt nincsenek most nyertesek...

Általánosságban mik a várakozásai az egész válsághelyzet lecsengésével és a hatásokkal kapcsolatban?

Őszintén, nagyon szeretném sérülés nélkül túlélni ezt a helyzetet, mint egyén, mint cég. Ezért mindent elkövetek/elkövetünk. Ha vége lesz ennek akkor egy picit más világ jön, jobban fogunk figyelni arra mi a fontos, és el fogjuk hagyni a felesleges dolgainkat. Változni kell, változtatni kell. Az országunk remélem jól és fegyelmezetten viselkedik — mi azon vagyunk — és utána jobban megbecsüljük az életet, a földet, a lehetőségeket. Pozitív szemlélettel, összefogással, meg fogjuk oldani az elkövetkezendő évek kihívásait. A gazdaságot pedig mielőbb újra kell indítani.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked