8 °C Budapest

Rengeteg cég dőlt be júniusban is: hol van még a válság vége?

2020. július 14. 17:22

Két hónapnyi nyugalom után úgy tűnik, olyan irányban indultak el a hazai cégeljárások, amelyektől a gazdaság sok szereplője tartott. 2020 júniusában 474 felszámolási eljárás indult, ami idei csúcsnak számít, de az induló végrehajtási eljárások is meredeken emelkednek. Egyelőre nem kiugróan magasak az értékek, optimista szemmel csak a "normál" eljárásszámhoz tér vissza a hazai cégvilág, pesszimistább szemmel nézve viszont ez egy komoly felszámolási hullám kezdete is lehet.

A júniusi 474 induló új felszámolás és a 4636 végrehajtás is illeszkedik a 2019-es év átlag adatai közé, de a 2020-as adatok közül már felfele lógnak ki. Egyelőre nincs komoly gond, ennyi emelkedést még okozhat a két hónapnyi szünet után bekövetkező technikai korrekció is.

Azonban a negatívabb szcenáriót erősíti az a jelenség, hogy a cégalapítások esetében nem látszik hasonló irányú korrekció. Júniusban mindössze 1792 cégalapítás került közzétételre, ami alacsonyabb még a májusi értéknél is, és messze elmarad az elmúlt évek átlagértékeitől. Úgy tűnik tehát, hogy a cégalapítások alacsonyabb szinten fognak állandósulni, mint a koronavírus előtti időszakban.

A visszaeső vállalkozási kedv és a növekvő számú megszüntetésre irányuló eljárás együttesen nem túl jó hír a hazai cégvilágnak.

Az 1792 cégalapítás mellé 3019 cégtörlés társult, tehát a cégek száma tovább csökkent Magyarországon. Jelenleg mintegy 512 ezer társas vállalkozás működik az országban. A júniusi cégtörlési érték illeszkedik a korábbi évek trendjébe, de mivel a cégtörlési arány eleve magasan volt, így ez a jelenség sem nevezhető pozitívnak.

Várható volt, hogy a koronavírus terjedése ellen bevezetett korlátozó intézkedések előbb-utóbb sebet ütnek a vállalkozások egy rétegében, és az adatok alapján fellélegezni egyelőre nem lehet. A beszállítók, partnerek problémái könnyen fertőzhetik az erősebb vállalkozásokat is.

A cégvilágban uralkodó bizonytalanságot nem segíti a beszámoló leadási kötelezettség szeptember 30-ra történő kitolása sem. Adminisztrációs szempontból ez nyilvánvalóan fontos könnyítés, de a partnerek minél korábbi, pontosabb értékelése szintén fontos tényező lenne az egészséges működés fenntartásához.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Negyedéves szinten vizsgálva az adatokat elmondható, hogy 2020 második negyedévében rekordalacsonyan voltak a cégalapítások.

Három hónap alatt mindössze 5041 cégalapítás került közzétételre, ami az elmúlt 5 év legalacsonyabb értéke. A cégalapítások mellett a negyedévben 9168 vállalkozás szűnt meg, ami egy átlagos negyedéves adatnak számít, tehát a cégtörlési szám negyedéves szinten is illeszkedik a korábbi évek trendjébe.

Az Opten - Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) júniusi értéke átlagosan 9 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten - CFI Somogy, Zala és Győr-Moson-Sopron megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye produkálta.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm