Palkovics: innen lesz pénz a gazdasági mentőcsomagra

2020. április 6. 20:30

 A gazdasági kamarák, vállalkozói szervezetek javaslatai is beépültek a gazdaság újraindítását szolgáló kormányzati lépésekbe - hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a gazdasági élet felsővezetőivel tartott videókonferencián 2020. április 6-án, Budapesten az ITM közleménye szerint.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délben, csupán 5 perces tájékoztató keretében ismertette a gazdaságvédelmi akcióterv második szakaszát. Ennek keretében a kormány 5 új programot indít, még ma. Az idei deficit 2,7% lesz az eredetileg tervezett 1% helyett és fokozatosan visszahozza a kormány a 13. havi nyugdíjat. Rövidített munkavégzés esetén készen áll a kormány átvállalni a bérköltségek egy részét. Ez a bértámogatás egy speciális magyar formája lesz - mondta Orbán Viktor.

Palkovics László szavai szerint az új gazdaságvédelmi akcióterv nem növeli Magyarország külső kitettségét, és nem lépi túl a költségvetésben 2019-ben lefektetett kereteket, hanem a források átcsoportosításával szolgálja a vállalkozások és a munkahelyek védelmét.

A megbeszélés elsődleges feladata annak áttekintése volt, hogy miként tudnak a gazdasági élet szereplői felkészülni az újraindulásra, és minél gyorsabban reagálni a kormányzati intézkedésekkel megnyíló új lehetőségekre. Palkovics László megköszönte az elmúlt hetek közös munkáját, hangsúlyozva, hogy a gazdaságvédelmi csomag több elemét a szakmai szervezetek, kamarák javaslataira építve dolgozták ki.

A gazdasági ügyekben érintett minisztériumok és a Magyar Nemzeti Bank vezetői mellett a megbeszélésen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ), a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), az  Amerikai Kereskedelmi Kamara  (AmCham) és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) képviselői vettek részt. A felek az egyeztetéseket a gazdaságvédelmi intézkedések bejelentése után, a következő napokban hasonló körben folytatják.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem