2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Összefogtak a vendéglátósok a túlélésért: ezzel a megoldással kint lennének a vízből


Közösen kérik a vendéglátósok a Pénzügyminisztériumtól, hogy a kiszállított ételek után fizetendő áfa 27 százalékról csökkenjen öt százalékra, ahogy az a helyben fogyasztáskor is érvényes. Mivel még hosszú hónapokig üresen tátonganak a turizmusban jelentős szerepet játszó hazai vendéglátóhelyek, az áfacsökkentés a túlélést jelentheti több ezer magyar vállalkozásnak és az alkalmazottaiknak.

Összefogtak az ételkiszállító cégek a hazai vendéglátósokért, akiknek már­ciusban egyik pillanatról a másikra tűntek el a vendégeik - nemcsak a turisták, a hét végi szórakozók, a törzsközönség vagy a városlátogatók, hanem a céges rendezvények, a konferenciák, a dolgozó réteg, a családi események, a borkóstolók vagy a tavasszal tartott rengeteg szabadtéri program megannyi látogatója sem hoz idén bevételt az eddig szélsebesen fejlődő vendéglátóiparnak. ­Emiatt sokaknak váltotta rémálommá eddigi jövőbeni elképzeléseit a koronavírus: a szakképzett alkalmazottak nagy része utcára került vagy kényszerszabadságon van - írja a Magyar Nemzet.

Több, eddig jól prosperáló hazai kisvállalkozás mostanra a tartalékai végén jár, át kell alakítsa minden korábbi tervét, és a legtöbben nemhogy fejleszteni, talpon maradni is nehezen tudnak - kétségbeesett hangulat jellemzi a szektort. Ezért félő, hogy alaposan megritkul a turistavonzó piac, mire ősszel újjáéledhet legalább a belföldi utazások területe, éttermek, kávézók, bárok nélkül márpedig vérszegénynek mondható egy-egy úti cél kínálata, ami a majdani régiós újrainduláskor a határon túl is hátrányt jelent.

A Wolt ételszállító cég tegnap közölte: arra kérik a kormányt, hogy az éttermekből elvitellel és kiszállítással értékesített ételek áfatartalmát a jelenleg érvényes 27 százalékról a kedvezményes öt százalékra csökkentse, amit a helyben elfogyasztott ételek esetében is alkalmaznak. Ez amiatt lenne fontos, mert most is magasak az állandó költségek, mint az alapanyagok, a dolgozók bére és a bérleti díjak, ezeket folyamatosan fizetik, miközben a bevétel a töredékére zuhant vissza. A pénzügyminiszterhez eljuttatott levél aláírásához félezer hazai étterem tulajdonosa és a Magyar Vendéglátók Ipartestülete is csatlakozott.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

06.04-06.10
Országos

Auchan

06.04-06.10
Országos

Spar, Interspar

06.04-06.10
Országos

Tesco

06.04-06.10
Országos

Aldi

06.04-06.10
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk