11 °C Budapest

Ők kerülnek idén az adóellenőrök célkeresztjébe

MTI
2016. február 19. 19:04

A kockázatos adósokat kiemelten ellenőrzi az idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), főként a jogszabályokat szándékosan megszegőket szeretné kiszűrni az adóhatóság - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára pénteken a NAV Egerben tartott kétnapos konferenciájának zárónapján.

Az idén már az adózói minősítésen alapuló ellenőrzésekre épül a hivatal tevékenysége. A legfontosabb cél a csalárd szándékkal létrehozott értékesítési láncolatok gyors feltárása, az áfacsalásokban részvevők kiszűrése, a költségvetési károkat okozó személyek beazonosítása - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, hogy az elektronikus számlázással az adócsalás elleni küzdelem és az adóellenőrzések hatékonysága is javulhat.

A NAV vezetője arra is kitért: a gazdasági társaságok és a magánszemélyek ellenőrzései 2016-ban egymásra fognak épülni. Az új szabályokhoz igazodva a vagyonosodási vizsgálatok a bűnügyi jelzések alapján indulnak.

Tállai András elmondta: kiemelt figyelmet fordítanak az online pénztárgépek, az internetes kereskedelem és a közúti áruforgalom célzott ellenőrzésére is. Ez utóbbit a NAV az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerrel (ekáer) folyamatosan vizsgálja, csökkentve a virtuális szállítmányok számát, feltárva az adóelkerüléseket. A rendszer bevezetése óta az ekáer-adatok alapján indított adóellenőrzések csaknem 70 százaléka zárult megállapítással.

Az államtitkár közölte azt is, hogy 2017 januárjáig mintegy 30-50 ezer új online pénztárgépet helyeznek üzembe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tamásné Czinege Csilla adószakmai ügyekért felelős helyettes-államtitkár kifejtette: az idén növelik a jövedéki ellenőrzések számát is, a NAV jelenlétére kell számítani a fémkereskedőknél, az üzemanyagtöltő állomásokon, valamint kiemelt feladatnak tekintik a hamisítások és a szerzői jogvédelemhez kapcsolódó jogsértések felderítését is.

Hangsúlyozta: az irányelvek szerint ellenőrzik a társasági adónál indokolatlanul elszámolt költségeket, ráfordításokat, az adóalap-módosító tételek jogszerűségét és a transzferár-képzés gyakorlatának helyességét is. Szintén fokozott ellenőrzésre számíthatnak a tartósan veszteségesen működő és a bevallási kötelezettségüket nem teljesítő egyéni vállalkozók.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm