2020. október 30. péntek Alfonz

Nyerésre állunk a harcban: újra jól fogy a pálinka

  • Magyar Idők
  • 2016. október 13. csütörtök 10:31

A Nemezeti Adó-és Vámhivatal (NAV) adatai alapján újra nyerésre áll a pálinkaharc Magyarországon - írja a Magyar Idők.


A statisztikák szerint a korábbi idők csökkenése után idén újra fellendült a szeszfőzdék forgalma, miközben otthon is egyre többen készítik a tömény italt. A tavalyi visszaesést pedig az okozhatta, hogy uniós nyomásra megszűnt a pálinkafőzés adómentessége.

Míg korábban csak a főzés árát kellett leróni - literenként nagyjából hétszáz forintot -, a múlt évben már a szeszadóval is számolni kellett. Egy liter pálinka kifőzése így hozzávetőleg 1500 forintba került, de sokat számít a termés mennyisége és a minősége is.

De egyre több helyen főzethetik ki cefréjüket a gyümölcstermesztők, több vállalkozás nyitott főzdét, ennek ellenére mégis sokan inkább otthon készítik a tömény italt. Egy ideje már be kell jelenteni, ha főzőberendezést vásárolunk: idén, hat hónap alatt közel 3500 készülékről érkezett jelzés a helyhatóságokhoz; a múlt év eleje óta már több mint tizenhatezer üst került be a nyilvántartásokba. Azonban fontos az is, hogy január óta úgynevezett párlatadójegyet kell vásárolniuk azoknak, akik otthon főznének: egy liter pálinka előállítását lehetővé tevő jegyért hétszáz forintot kell fizetni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Csúnya hónap jön: drágulásra, várakozásra készüljenek a magyar autósok
Egyre többen váltanak négyévszakosra, de nem mindegy, hogy milyet vásárolunk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.29-11.04
Országos

Lidl

10.29-11.04
Országos

Auchan

10.29-11.04
Országos

Tesco

10.29-11.04
Országos

Spar

10.29-11.04
Országos

Interspar

10.29-11.04
Országos

Praktiker

10.29-11.09
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó