19 °C Budapest

Nem osztogatják az ingyenpénzt a cégeknek: másként kell kijönniük a válságból

2020. május 28. 15:05

Célzott támogatásokkal próbálja talpra állítani a KKV-szektort a kormány, a rendkívül bizonytalan helyzetben kissé elsietetten benyújtott jövő évi büdzsében azonban még nem szerepelnek ennek részletei a Sberbank szakemberének elemzése szerint. Visszarendeződéssel, de elnyúló kilábalással számolhatnak a vállalkozások, a jövőjüket pedig minden korábbinál jobban megszabja a tőkehelyzetük.

Szerencsétlen helyzet, hogy a krízis pont a tömegeket foglalkoztató, de nem túl erős tőkehelyzettel jellemezhető szektorokat kapta telibe. Tipikusan ilyen a vendéglátás és a turizmus. Ők nehezebben fogják kezelni az általánosan a KKV-szektort sújtó helyzetet, hogy alacsonyabb fogyasztás mellett kell akár hosszabb időre tőkehiányos helyzetre berendezkedniük - mondta el az Inforádiónak Horváth István, a bank treasury vezetője.

A kormány kedden nyújtotta be a jövő évi költségvetés tervét az Országgyűlésnek. A KKV-knak az utóbbi évszázadban egyedülálló helyzetben kellene neki vágni 2021-nek és eligazodni ebben a kiszámíthatatlan helyzetben. A Sberbank szakembere szerint ezért gazdasági értelemben lett volna értelme az utóbbi években tavaszra előrehozott büdzsétervezés pár hónapos halasztásának.

A kilátások szempontjából ugyanis még az idei ősz is homályos, emiatt a jövő évre szóló tervek is elsietettnek tűnnek. A benyújtott költségvetés egyes pontokon tükrözi is ezt, például a gazdaságvédelmi programra szánt 920 milliárdos csomag sem tartalmaz még részleteket.

A járvány csak a kiváltó ok volt, a válságot tulajdonképpen mi magunk csináltuk azzal, hogy leállítottuk a gazdaságot

- mondta Horváth István az Inforádiónak adott interjújában. A büdzsé számai alapján a kormány szűk 1900 milliárd forintos kieséssel kalkulál. Ha a vezetés a Maastrichti kritériumokat, jelesül a hiánycélt is szem előtt tartja, akkor ne számítsunk helikopterpénzre, mondja a Sberbank szakembere. Viszont a kormány célzott támogatásokkal fogja segíteni az érintetteket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezt szolgálják a különböző munkaidőcsökkentés-finanszírozó, munkahelymegtartó és foglalkoztatást támogató programok.
A KKV-k rá is szorulnak a segítségre, mert a szektor önmagában nem fogja tudni felszívni a most utcára kerülőket, sőt, egy részük a nullszaldós évért küzd. A támogatási programokban való részvételen túl nekik érdemes tőkehelyzettől függően áttekinteni, hogyan lehet például kedvezőbb hitelkonstrukcióra váltani. A bankoknak is az az érdeke, hogy jól működjenek az általuk finanszírozott vállalkozások, mondta el Horváth István.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm