2020. szeptember 24. csütörtök Gellért, Mercédesz

Nem húzza ki a vendéglátósokat a bajból még a nyár sem: tovább gyűrűzik a válság


200 milliárdot buktak a vendéglátósok az első fél évben, de lehet ez még több is: elindultak felfelé a lejtőn, de még a július is mínuszban mozog. Az elvitel ráadásul nem 5%-os áfával adózik. A külföldi vendégek is hiányoznak, de a magyarok legalább megindultak. A balatoniaknak azért jobban megy a kánikulában...

2019-ben 1.466 milliárd forint volt a vendéglátók bevétele. 2020-ban előreláthatóan ennyi nem lesz, mivel a járványidőszak kényszerű korlátozásai miatt az első félévben már több mint 200 milliárd forint bevételtől elestek. Az első félév mérlege egyharmadnyi mínusz. Némi reménysugár ugyanakkor, hogy a mínuszok azért olvadoznak, főleg a kánikulában, az áprilisi mélypont, a 72%-os zuhanás után. De hát a féléves harmadnyi piacvesztés még mindig nagyon sok.

Júliusban ugyanakkor már kisebb az elmaradás, 12,7% mínusz július 1-26 között (ezek online kasszaadatok). Tudni kell ugyanakkor, hogy a vendéglátás legerősebb hónapjai a július és az augusztus. Hát ha ezek is mínuszban maradnak, akkor az éves mérleg is könnyen billenhet lefelé - írja a blokkk.com.

A szállodák éttermeinek nagy része zárva, vagy csak lézengenek bennük a vendégek. A balatoni vendéglátás viszont szépen mehet, hiszen tele a tópart - szerencsére - a magyar turistákkal. De hát országszerte és a fővárosban is számos jobb étterem nem nyitott ki, kicsik között is látni a lehúzva tartott redőnyöket, így az ötvenezres vendéglátóhely had egy része már nem fog talpon maradni.

Nyilván a home office és a digitális tanrend sem hajtotta a vizet az éttermek malmára, a plázákban sem tolonganak a vendégek, ráadásul az elvitel a zárvatartás időszakában nem 5%-os áfakulccsal adózott, hiszen az csak a helyben készített és fogyasztott étekféleségekre érvényes. A külföldi vendéglátós vendégek fogyasztása - ezt már kiszámoltuk - korábban 25%-át adta a bevételnek, így ennek elmaradása is a veszteségek egyik forrása.

Ráadásul volt azért drágulás is a vendéglátásban is, 2020 első felében: 7-8%. Az élelmiszerárak nem csak a boltokban emelkedtek, így az elvitt, vagy helyben fogyasztott adagok mennyisége az előbbiekhez (kilóban, literben, darabban) is hasonlóan nagyot zuhant. Azért támogatásból valamennyit meríthettek a vendéglátósok is, de hát itt is él az örök szabály, hogy az mindig kevés. Így például a turizmusfejlesztési hozzájárulásra vonatkozó veszélyhelyzeti adózási könnyítést a jogalkotó 2020. december 31-ig meghosszabbította. 

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó