Most éri meg hitelt felvenni

Pénzcentrum
2013. szeptember 12. 15:51

Hasznos és szükséges a Növekedési Hitelprogram folytatása a vállalati hitelpiac élénkítéséhez, ezért az FHB üdvözli a Magyar Nemzeti Bank tegnapi bejelentését - mondta a Portfolio.hu-nak Soltész Gergő vezérigazgató. A bankok fő üzenete szerinte ma nem lehet más a kis- és középvállalkozások felé, mint hogy jöjjenek és kopogtassanak az ajtajukon, hiszen most éri meg igazán a vállalkozások széles köre számára hitelt felvenni.

Elsősorban azért lehet sikeres a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja, mert olyan vállalkozások is hitelhez juthatnak vele, amelyek számára magasabb kamatszint mellett nem lett volna rentábilis a beruházás vagy a forgóeszköz-beszerzés - mondta Soltész Gergő a Portfolio.hu-nak.

A bankszektor számára is kifejezetten pozitív, hogy részben az olcsó forrás hatására érdemben élénkült a hitelkereslet a kkv-k körében. Ez az elmúlt évekhez képest jelentős hitelkiáramlást tett és tehet lehetővé. Örömtelinek nevezte az új (az MNB eddigi adatai szerint 60%) és a beruházási célú hitelek (30%) magas arányát az első körben. Az FHB esetében ráadásul mindkét szám magasabb volt a piaci átlagnál: a kvóta közel kétharmadát új hitelek tették ki, a beruházási hitelek aránya pedig meghaladta a 40%-ot.

A hitelprogram első körében felülreprezentáltak voltak a megfelelő jövedelmezőséggel, kielégítő tőkehelyzettel és jó likviditással rendelkező vállalkozások, amelyeknek az aránya - mivel a hitelkeresletük egy részét már kielégítették a bankok - természetszerűleg kisebb lesz a második ütemben. Kérdésünkre, hogy a 2,5%-on fenntartott maximális banki kamatmarzsba beleférhetnek-e a kevésbé jó ügyfelek is, Soltész azt mondta, a 2,5%-os kamatmarzs nem kiugró, de akár hosszú távon is elfogadható jövedelmezőséget biztosíthat. Azon vállalkozások felé, akik kockázati besorolásuk és a hitelprogram árazása miatt nem férnek bele a Növekedési Hitelprogramba, a normál, piaci árazású hitelezés élénkülhet, különösen a nyári hónapokhoz képest, amikor a bankok elsősorban a hitelprogramban nyújtott hitelekre összpontosították tevékenységüket.

A Növekedési Hitelprogram második körével kapcsolatban kérdés, mekkora azon, hitelképes vállalatok aránya, amelyek az első ütem 3 hónapos időkerete miatt előre hozták hiteldöntésüket, így a közeljövőben nem támasztanak új keresletet. Az előbbre hozott beruházások hiánya éreztetheti hatását a közeljövőben, de 2014 végéig sokkal több beruházás valósulhat meg az olcsó hitelnek köszönhetően, mint a Növekedési Hitelprogram nélkül. Többek között azért is, mert a most kezdődő, hosszabban elérhető lehetőséget a komplexitása miatt időigényesebb pályázatok, fejlesztések, beruházások előtt álló vállalatok is ki tudják majd használni. Soltész szerint az FHB ennek támogatásában kifejezetten aktív kíván lenni, amiben a magyarországi döntésközpont és a dinamikus bővülésre építő vállalati stratégia döntő szempont.
FHB: most éri meg igazán hitelt felvenni

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Klikk a képre!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm