14 °C Budapest

Mindenről tud a NAV, vége a trükközésnek

Pénzcentrum
2014. február 13. 10:04

Az online és elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépek adatai folyamatosan érkeznek az adóhatóság szerverére, így szinte azonnal kiderülhetnek a trükközések - írja a Napi Gazdaság.

Január végéig huszonötezer pénztárgép küldte az adatokat a NAV szerverére, emellett az elektronikus naplóval rendelkező gépekről 2013 júliusától kell havi adatszolgáltatást végezni. Az adóhatóság már el is kezdte a kockázatelemzéseket és a vizsgálatokat.

Az új vállalkozásokat, a fokozott adóhatósági felügyelet alá vont cégeket és a bevallások szerint alvó vállalkozásokat kiemelten kezeli a hatóság, kisebb gyanú esetén azonnal vizsgálat indul. Az új cégeknél ez inkább preventív jellegű megkereséseket jelent majd. Az adóhatósági felügyelet alá vont cégek esetében ellenőrzik a tipikus visszaélési sémákat, és adott esetben kiszűrik az illegális tételmozgásokat produkáló pénztárgépeket.

A pénztárgépek adatait azonnal egybevetik a bevallási adatokkal. Itt rögtön ki fognak derülni az eltérések a pénztárgép és a bevallásban feltüntetett értékesítések adatai között. Meg lehet bukni azon is, hogy papíron nincs alkalmazottja a boltnak, valójában azonban a pénztárgép adatai szerint hárman használhatják azt.

Az alvó cégenél, illetve azoknál, amelyek korábban a valós bevétel töredékét mutatták csak ki, nagyobb a kockázat. Ha a pénztárgépeiket ritkán használják, de utána hirtelen a korábbi évekhez képest jóval nagyobb bevételt ütnek be, akkor az gyanút kelthet. A vizsgálatokat az elektronikus naplós pénztárgépek adatai alapján elindultak az "anomáliával érintett adózóknál".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az online pénztárgépek adatelemzése lehetővé teszi az azonnali teszteket: a revizorok azt is ellenőrizhetik, hogy a próbavásárlásaikról megérkeztek-e az adatok, tehát a géppel folytatott trükközések azonnal kiderülnek. A rendszer arra is alkalmas, hogy az aktuális időpontban egyeztesse a kasszában lévő elvi és valós készpénzállományt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm