13 °C Budapest

Minden részét felhasználja a szőlőnek ez a borászat: mutatjuk, mi lesz a magokkal

2019. december 20. 08:16

A hetedik generációs villányi borászcsalád tagjaként Gere Andrea mindennapjait már gyermekkorától kezdve a szőlőtermesztés és a borkészítés határozta meg. Besegít a 75 hektáros, organikus birtokon, a család hoteljében és éttermében, ám néhány éve nagyot mert álmodni. Három éve, 2016-ban ezért mert elindulni egy újabb úton és úgy döntött, hogy közgazdász és borász ismeretei mellett a kozmetikai iparágba is beleássa magát - írja a HelloVidék.

Hosszú évek kutató-fejlesztő munkájának köszönhetően elkészült egy nagyon értékes és kitűnő minőségű alapanyag. A Gere Pincészet a Pécsi Tudományegyetemmel végzett közös kutatást, amelyben a szőlőmagban rejlő rengeteg, pozitív értéket szerették volna még jobban kihasználni.

A szőlőmag jótékony alkotóelemei közé tartozik ugyanis többek közt a boron, bioflavin, P-vitamin, a kálium, nátrium, kalcium, magnézium, illetve bizonyos nyomelemek, mint a vas, réz, molibdén és a mangán. Az egyik legnagyobb koncentrációban tartalmaz pozitív hatású anyagokat, antioxidánsokat, flavonoidokat, polifenolokat, és mindezek hatékonyan

csökkentik a szabadgyökök sejtkárosító hatásait.

Az organikus művelésű területen ráadásul nem terhelik túl a szőlőtőkéket, ezért ebben sokkal több hatóanyag koncentrálódik. Végül így készült el 2010-ben a család saját szőlőmagolaja, valamint a mikronszemcse finomságú szőlőmagőrleménye. A felhasználás folyamata azóta zajlik teljes egészében a pincészet saját üzemében, a Gere birtok bio-művelésű szőlőterületek alapanyagának felhasználásával.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem