Milliókat igényelhetsz vissza a NAV-tól

2016. május 11. 11:00

A tervezet szerint a tavaszi adótörvény-módosítás a katásoknak több pontban is kedvez. Az egyik legfontosabb, hogy a tervezet szerint nem minősül bevételnek az eszközbeszerzésre és fejlesztésre nyert pályázati forrás. Tehát ha a támogatás összegével lépné csak át a katás adózó a 6 millió forintos éves bevételi plafont, nem kell a fölötte lévő összeg után 40 százalékot adóznia. 

Amennyiben elfogadja a parlament a módosítási javaslatot, akkor a pályázati támogatással túllépett határérték miatt befizetett 40 százalékos adó visszakérhető lenne a korábban beadott bevallás önellenőrzésével  - mondta Tóth Ildikó, az Arkconsulting Kft. adótanácsadója. Ha életbe lép a változás, akkor 2014-ig visszamenőleg érvényesíthető. De ez kizárólag azokra a támogatásokra érvényes, melyek ténylegesen felmerültek, és a folyósító által igazolt kiadás.

Engedmény és szigorítás

A másik, katásokat érintő változás, hogy aki nyugdíj mellett vállalkozik, és betegség miatt nem tud dolgozni, akkor a keresőképtelenség ideje alatt nem kell fizetnie tételes adót. Erre jelenleg még nincs lehetőség, hiszen a nyugdíjas nem kap táppénzt és csak erre vonatkozóan van mentesség a törvényben. 

A harmadik változással a visszaéléseket szeretnék visszaszorítani. A katás adózás pénzforgalmi szemléletű, tehát ha december 31-ig a megbízója kifizeti a számlát, csak akkor kell bevallania az adott összeget, különben a következő év bevételeihez számolják.

Ha viszont megszűnik a vállalkozás, és utána kapja meg az adózó az összeget, abból is kell adózni a továbbiakban. 

Ebben az esetben legkésőbb a megszűnés napján bevételnek fog minősülni a korábban kiszámlázott, de még ki nem fizetett összeg. 

Még mindig lenne mit javítani

Kérdés még így is marad a ki nem fizetett számlákkal kapcsolatban. Az adószakértő szerint még mindig nem tisztázott az a helyzet, ha egy előző évben kiszámlázott nagyobb tételt a partner nem fizet ki. Tegyük fel, hogy novemberben állít ki egy kétmillió forintos számlát a kisadózó, ami az évi 6 millió forintos bevételi korlátjába még bőven beleférne. Sajnos azonban a megbízó azt nem fizeti ki, még következő év februárjában sem. Ha a kisadózó év elején szeretné a vállalkozását megszüntetni, akkor meg kell várnia, míg ebben az évben is eltelik 4 hónap, hogy a záró bevallásában megszerzettként feltüntethesse a kétmilliós bevételt, amit még meg sem kapott?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kisadózó vállalkozások tételes adóját három éves pályafutása során már többször is módosítani kellett, de úgy tűnik, még mindig nem sikerült jogilag teljesen lefedni.

Fontos leszögezni, hogy a múlt héten benyújtott tavaszi adótörvény-módosítás jelenleg pusztán tervezet, amiről még nem döntött a parlament.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem