2019. február 18. hétfő Bernadett

Michelin-csillag és munkaerőhiány: a vállalkozó nagykövetek is keresik a megoldást - Videó


Az OTP Nagykövet Programsorozat második eseményén hamar kiderült, miért érte meg banki nagykövetté avanzsálnia a vállalkozásoknak. Az előadások utáni csoportos foglalkozásokon egyértelművé vált, hogy azonos problémákkal küszködnek, így az erre adott válaszaik mindenki számára tanulságosak voltak: kiderült, ki, hogyan birkózik meg a munkaerőhiánnyal, a munkavállalói kiválasztással, hogyan tartja meg a legjobb dolgozóit. De nemcsak egymás tapasztalataiból gazdagodtak a résztvevők, volt olyan vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó cég, amely már az első alkalom után is több ügyfelet szerzett magának.


A 2018 őszén indult program azzal a céllal jött létre, hogy a pénzintézet ügyfeleivel közösen tekintse át az aktuális piaci folyamatokat, így jobban megismerve a vállalkozók igényeit, problémáit, hogy a későbbiekben ezekhez igazíthassa, finomíthassa szolgáltatásait. A vállalkozások pedig ezzel aktívan alakíthatják a banki folyamatokat, de egymástól és a meghívott előadóktól is tanulhatnak. A novemberi rendezvény sztárvendégei Széll Tamás, Michelin-csillagos séf és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke voltak, előbbi hamar rá is tapintott az egyik legégetőbb, majd minden vállalkozást érintő problémára:

Nincs még egy ilyen szakma, ami ennyire a humán erőforrásnak van kitéve

- mondta a sztárséf, és bár a cégvezetők a legkülönfélébb szektorokból érkeztek, át tudták érezni a helyzetet.

Ez a kiscsoportos workshopok során még egyértelműbbé vált, ahol bár az elismerések és díjak szerepének megvitatása volt napirenden, hamar a munkaerőhiányra, az alkalmazottak "vadászására" és megtartására terelődött a beszélgetés, illetve arra, hogyan lehet a legtöbbet kihozni egy alkalmazottból.


Egy informatikai cég vezetői például arról számoltak be, hogy a cég és a létszám növekedésével eljutottak oda, hogy rendszeres havi értékelő meetingeket kellett bevezetniük, miután már nem láttak rá szervezetük minden tagjára.

De hogy ne kedvetlenítsék el a dolgozókat, az első meetingen, mindenkinek csak a vele kapcsolatos pozitívumokat emelték ki, vagyis mindenkit megdicsértek. Ennek az lett az eredménye, hogy mindenki kiemelkedően teljesített, mert érezték, hogy megbecsülik a munkájukat.


Egy másik cég példájából azonban az is kiderült, hogy nem mindig eredményes a "jófejkedés". Egy kisebb biotechnológia cégnél például olyan nehéz szakképzett munkavállalót találni, hogy az állásinterjúk gyakorlatilag megfordultak, már nem a jelölt győzködi a céget a megfelelőségéről, hanem a cég igyekszik eladni magát, hogy ott érdemes dolgozni. Ennek azonban az lett a hátránya, hogy sok új kolléga felmondott, amikor valamit nem megfelelően végzett el vagy hibázott és kiderült, hogy a "jófej főnök" bizony számon is tud kérni.

Egy specialty kávézókat üzemeltető cég ügyvezetője pedig arról számolt be, hogy náluk már úgy hívják be interjúra a jelölteket, hogy egyből ott is maradnak próbanapra, hogy kiderüljön az alkalmasságuk. "A legijesztőbb az, hogy az országban működő 130 specilaty kávézóból 80-ban a mi egykori alkalmazottainkkal találkozom, akiket vagy átcsábították, vagy mi küldtük el őket, mert nem voltak alkalmasak." A csoportos beszélgetésen résztvevők nemcsak tapasztalatokat tudtak cserélni, de konkrét javaslatokat is adtak egymásnak a különböző problémák orvoslására, és a networking a workshop után is folytatódott.

Támogatott tartalom
Az OTP Business Nagykövet Program médiatámogatója a Portfolio Csoport.

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 428 forintos törlesztővel a Budapest Bank (THM 7,9 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (69 141 Ft/hó; THM 8,02%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket a Raiffeisen (69 064 Ft/hó; THM 8,25 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Erste és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS