Megszólalt a szolgáltató: áll a bál a Digi háza táján

2020. március 31. 19:31

A távközlési hatóság a múlt héten 5G-s frekvenciaárverést tartott a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország részvételével, ahol a három szolgáltató 2035-ig szerzett frekvenciahasználati jogosultságot. Az eljárásból korábban kizárták a DIGI-t, amely most a hatóságot az árverési eljárás eredményének visszavonására kéri.

Frekvenciaaukció három szolgáltatóval

Március 26-án rendezte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az 5G-s frekvenciák árverését, a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország részvételével. Intenzív verseny bontakozott ki, a licitáló vállalatok összesen 128,5 milliárd forint értékben vásároltak három frekvenciasávban tizenöt évre szóló használati jogosultságot.

A március 26-i árverésen a Magyar Telekom a 700 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 2100 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban 120 MHz-et nyert el.

A Telenor a 700 MHz-es sávban kétszer 5 MHz-et szerzett, nem szerzett frekvenciát a 2100 MHz-es sávban, a 3600 MHz-es sávban pedig 140 MHz-re licitált sikerrel.

A Vodafone a 700 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 2100 MHz-es sávban kétszer 5 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban 50 MHz-et szerzett.

A 700 MHz-es frekvenciasávban intenzív verseny bontakozott ki a szolgáltatók között, míg a 2600 MHz-es sávban egyik szolgáltató sem nyújtott be ajánlatot.

Négyen indultak

Az NMHH tavaly nyáron indította el a 700 MHz-es, a 2100 MHz-es, a 2600 MHz-es és a 3600 MHz-es frekvenciasávok használati jogosultságainak értékesítési eljárását, az árverésre augusztus 8-án négy mobilszolgáltató jelentkezett. Szeptember közepén tette közzé az NMHH, hogy mely cégek feleltek meg az ötödik generációs mobiltechnológia bevezetésének támogatására és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciák értékesítésére indult árverési eljáráson való indulásnak.

Az alaki vizsgálat után a hatóság három mobilszolgáltatót, a Magyar Telekomot, a Telenor Magyarországot és a Vodafone Magyarországot vette árverési nyilvántartásba, a DIGI azonban a hiánypótlások után sem felelt meg a feltételeknek, így nem is vették nyilvántartásba.

A DIGI ezután fellebbezett az NMHH döntése ellen, a másodfokú hatóság pedig tavaly november 27-én közölt végzésében helybenhagyta az alaki vizsgálat eredményét. Az NMHH tavaly november végén közölte, hogy lezárult a másodfokú eljárás, és másodfokon is helybenhagyta az 5G-s frekvenciaértékesítés alaki vizsgálatának eredményét az NMHH elnöke. A cég további jogorvoslatért bírósághoz fordulhat.

Az eredmény visszavonására kéri a DIGI a hatóságot

A DIGI most közleményben reagálta múlt heti frekvenciaaukció eredményére:A DIGI Communications NV, utalva a Hatóság március 26-án tett bejelentésére közli, hogy tisztességtelennek tartja, és vitatja a Hatóság döntését az 5G frekvenciák-árverési eljárásának gyorsított lebonyolításáról, amellyel figyelmen kívül hagyta a DIGI Communications NV árverési eljárásban való részvételét elutasító 2019. szeptemberi döntéssel szemben előterjesztett jogorvoslati kérelmét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Nagyon csalódottak vagyunk, hogy a Hatóság úgy döntött, hogy végigviszi ezt a vitatható árverési eljárást. A DIGI Csoport a bíróságon kezdeményezte az eljárás felfüggesztését a bíróság jogerős döntésének meghozataláig, és e kérelemről a mai napig nem született végleges döntés. Álláspontunk szerint a Hatóság jogorvoslati kérelmünket figyelmen kívül hagyó eljárása nem egyeztethető össze azon küldetésével, hogy biztosítsa a hatékony verseny feltételeit a távközlési piacon, amely végső soron a fogyasztók és felhasználók érdekeit szolgálná"- mondta Serghei Bulgac, a DIGI Communications NV vezérigazgatója.

A DIGI Csoport úgy véli, hogy a verseny korlátozása, és a negyedik mobilszolgáltatónak a frekvenciaspektrumokhoz való hozzáférésének megakadályozása révén a hatóság drasztikusan rontja a magyar fogyasztók esélyeit arra, hogy versenyképes áron vehessenek igénybe alapvető szolgáltatásokat. Az Európai Bizottság által az EU-országokban alkalmazott mobil internet tarifákról 2019-ben közölt tanulmány szerint Magyarország azon országok közé tartozik, amelyekben a mobil adatszolgáltatáshoz való hozzáférés a legdrágább Európában.

A magyar fogyasztók sokkal magasabb díjakat fizetnek, mint a fejlett piacokon, például Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságban vagy Franciaországban. Nem túlzás kijelenteni, hogy ezzel a döntéssel a Hatóság az utóbbi években követett stratégia folytatása mellett döntött, amellyel megakadályozzák az új versenytársak megjelenését a hang- és mobil adatátviteli szolgáltatások piacán. Ennek eredményeképpen az elkövetkező 15 évben sajnos továbbra is a magyar állampolgárok fizethetik majd a legmagasabb árakat Európában az alapvető mobilkommunikációs szolgáltatásokért. A hatékony verseny hiányának és a magas fogyasztói áraknak köszönhetően az elmúlt években Magyarország az utolsó helyre került Európában a mobil internet-szolgáltatások elterjedtsége tekintetében, és ezen a téren sajnos a jövőben sem várható változás.  

A közelmúltban tapasztalhattuk, hogy mennyire fontosak a modern kommunikáció eszközei, és hogy ezek a szolgáltatások miként segítenek kapcsolatot tartani a szeretteinkkel. Megdöbbentő azonban azt látni, hogy a fogyasztóknak csak 60 százaléka fér hozzá mobil internethez Magyarországon.

Tekintettel arra, hogy a lakosság 40 százaléka nem tudja megfizetni a jelenleg használatban lévő 2G / 3G / 4G frekvenciaspektrumokon nyújtott mobil internet szolgáltatásokat sem, érthetetlen számunkra, hogy miért döntött úgy a Hatóság, hogy kizár egy új szolgáltatót, majd jogorvoslati kérelmének elbírálását sem kivárva, a fogyasztói érdekeket figyelmen kívül hagyva egy gyorsított eljárásban oszt el új frekvenciasávokat a következő 15 évre az 5G spektrumokban.

Tekintettel az Európában jelenleg kialakult helyzetre, amikor az elektronikus hírközlési szolgáltatások a lakosság számos csoportjának létfontosságúvá váltak, és a fogyasztóknak könnyű és megfizethető hozzáférésre van szükségük ezekhez a szolgáltatásokhoz, a Hatóság döntése az eljárás gyorsított lebonyolításáról ellentétes a közérdekkel. Ebben a helyzetben társaságunk még a korábbiaknál is eltökéltebb abban, hogy folytassa a jogi eljárást, amelyben az aukcióról történt tisztességtelen kizárását vitatja mind a fogyasztók, mind a piac érdekében, hiszen mindenkinek jogos elvárása, hogy megfizethető mobilkommunikációs szolgáltatásokhoz férhessen hozzá. A nehézségek, amelyeket ki kell állnunk, és amelyekkel várhatóan a jövőben is szembesülnünk kell majd, nem akadályozzák meg társaságunkat a mobilszolgáltatások továbbfejlesztésében, ügyfeleinknek pedig garantáljuk, hogy mindig hűek maradunk az elveinkhez.

A fentiek alapján, figyelembe véve a tisztességes, átlátható, a törvény és a fogyasztói érdekek tiszteletben tartása mellett zajló frekvenciaértékesítéshez fűződő közérdeket, a DIGI Csoport ezúton is felkéri a hatóságot, hogy vonja vissza az árverési eljárás március 26-án bejelentett eredményét, és olyan módon folytassa le az eljárást, amellyel megvalósítja a feladatkörét, mint független piaci szabályozó szerv.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm