2020. november 28. szombat Stefánia

Megint beszáll az állam a magyar bankba: tőzsdére is mennének

  • Portfolio
  • 2020. november 9. hétfő 16:01

Ismét beszáll a Gránit Bankba a magyar állam. A bank sajtótájékoztatóján Varga Mihály eredményesnek nevezte a pénzintézetet.

A magyar állam a Széchenyi Alapok kezelésében álló Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealapon keresztül 3 milliárd forintos, Nyúl Sándor magánbefektető pedig 1,3 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre a Gránit Bankban, segítve a társaság további növekedését, amely nemzetközi terjeszkedést és tőzsdére lépést is magában foglalhat - jelentették be a bank mai sajtótájékoztatóján.

Ezzel 7 százalék körüli részesedést szerez a bankban a Széchenyi Alapok kezelésében álló Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap, Nyúl Sándor társasága pedig 3 százalék körüli nagyágrendű tulajdonos lesz. A Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató kezében lévő társaság befolyása többségi marad - válaszolta a Portfolio kérdésére az elnök-vezérigazgató.

Igen eredményesnek nevezte a bankot Varga Mihály, kiemelve, hogy költséghatékonysági mutatója kétszer jobb a bankrendszer átlagánál. A pénzügyminiszter felidézte: 2010-ben üres bankként indult el, mára viszont 70 ezer ügyfélszámlát kezel, és mérlegfőösszege az induláskori érték 70-szeresére emelkedett. Stabil középbankról van szó, de bízik benne a kormány, hogy van még bőven tovább, így a legnagyobb 10 bank közé kerülhetnek.

A magyar államnak korábban 36,5 százalékos tulajdonrésze volt a Gránit Bankban, 2017 nyarán jelentették be, hogy értékesítik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos változás a sárga csekkeknél: hamarosan véget érhet egy korszak Magyarországon?
Aki ragaszkodik a csekkes megoldáshoz, az is sokszor már telefonon fizeti be.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS