2019. július 20. szombat Illés

Még így sem elég drága a víz: jó minőségű ivóvízvezetékre sem futja a közműnél


Veszteségesek a vízközmű- és hulladékszállítás-szolgáltatók, leginkább a vidék van bajban. A vízi közműveknél már alapvető probléma a biztonságos üzemeltetés a veszteséges működés miatt - írja a felügyeletet ellátó energiahivatal jelentés. 

A vízi közműveknél nem csak a pénzhiány, hanem a "műszaki élettartamuk végén járó rendszerek" is veszélyeztetik a biztonságos ellátást. Az ivóvízvezetékek több mint 50 százalékának túlnyomóan kockázatos az anyagminősége - olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) parlament elé benyújtott 2018-as jelentésében. A működési zavaroknak köszönhetően például a rendszerekbe táplált ivóvíz 25,6 százalékát nem számlázzák ki, mert elfolyik a közkutakból - írja a Világgazdaság.

A kiszabott díjak az ivóvízellátással, a szennyvízelvezetéssel és -tisztítással kapcsolatban felmerülő költségeket nem fedezik, ráadásul nagy eltérések vannak az országban számlázott és fizetett díjak között. Az eltérések nemcsak a különböző vízközmű-szolgáltatók, hanem akár egy szolgáltatón belül is, ellátásterülettől függően jelentősek. 

Az állami támogatások nélkül a 2017-es adatok szerint az ágazat üzemi eredménye mínusz 21,9 milliárd forint lett volna.

A kis vidéki szolgáltatók folyamatosan veszteségesek, az öt regionális szintés veszteséges a "jelentős állami támogatások ellenére" is, csak a két nagy budapesti szolgáltató (Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Csatornázási Művek) tud nyereséget felmutatni.

JÓL JÖNNE 800 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 800 ezres forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 17 775 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 13,41%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 18 198 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az OTP, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS