2019. április 23. kedd Béla

Meddig drágulnak még a lakások? Komoly változások a küszöbön


Folyamatosan emelkednek az ingatlanárak a fővárosban és a környékén. Szakértők szerint a külföldi befektetők egy nagy részét már elriasztják ezek a számok, így számítani lehet rá, hogy a közeljövőben egyre kevésbé lesz vonzó ez a piac.

Szakértői megállapítások szerint még mindig emelkednek egy ideig az ingatlanárak a fővárosban és környékén. De meddig tarthat ez a tendencia? Az utóbbi évek áremelkedésének köszönhetően már sok külföldi befektető számára kevésbé vonzó a lehetőség, hogy magyarországi ingatlant vásároljon, így számítani kell rá, hogy a külföldi befektetők számára egyre kevésbé lesz vonzó a befektetési piac.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 7 millió forintot, 15 éves futamidő mellett már 2,83 százalékos THM-el, és havi 46 840 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: a Budapest Banknál például 51 983 forintos törlesztőt ígér a 3,07 százalékos THM; míg az OTP Banknál némileg magasabb, 4,48 százalékos THM is alacsonyabb, 52 271 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Az utóbbi 2-2 és fél évben a Kínából, Oroszországból és Izraelből érkező vevők uralták a belvárosi ingatlanpiac külföldi szegmensét, (a magyar befektetői csoport mellett), de lassan számukra már kevésbé lesz okvetlenül csábító Budapestre jönni

- jelenti ki Ben-Ezra Orran, a Central Home ügyvezetője. "Előbb-utóbb, és ez már nincs is olyan messze, más desztinációk után fognak nézni, a jelek szerint például Montenegró (Podgorica, tengerparti városok), vagy akár számos afrikai ország versenytársa lehet Magyarországnak, Budapestnek, így arra lehet számítani, hogy csökkeni fog a külföldi vevőcsoport."

Ugyanakkor valószínű, hogy a magyar befektetői csoport erősödhet, a meglévő piaci szereplők felújítandó lakásokat vásárolnak fel, majd a felújított lakásokat tovább adják egy másik vevőcsoportnak, akik ezt megveszik és hosszútávon kiadják. Így komoly változások várhatóak a kiadási piacon is. 2019-ben minden jel szerint az várható, hogy

sokkal nagyobb lesz a kínálat, a bérlő csoportok számára kedvezőbb lehetőségek nyílnak.

Két évvel ezelőtt, 2017-ben jelentősen csökkentek a bérleti díjak, ugyanis sok lakás, amit Airbnb céljából adtak ki, belépett a hosszútávú kiadás piacára, így megbillentve kicsit a kereslet-kínálat viszonyt. Hasonló árváltozásra lehet számítani idén is, ebben részben közrejátszhat, hogy az Airbnb lakások tulajdonosait több belvárosi kerület is extra parkolási díjakkal sújtja, de a fő ok igazából a nagyszámú újépítésű lakások átadásának lesz köszönhető.

A hosszú távú bérbeadásoknál nem elhanyagolható tény, hogy a béremelések messze állnak az ingatlanok értékének emelkedésétől, tehát a bérlők fizetési képessége az ingatlanok megnövekedett értékéhez képest csökken. Az eddig leírtak alapján 2019-ben a visszatérítés a bérbeadásból csökkeni fog, de az ingatlanbefektetés még mindig vonzó lesz, mivel az alternatívák kockázatosabbak, vagy alacsonyabb visszatérítést kínálnak.

Ha az Airbnb kiadási hullám egyes latolgatások szerint túl is van a csúcspontján, a bérleti díjakat pedig nem lehet tovább srófolni a fizetőképes kereslet hiánya miatt, a várható áremelkedések miatt még mindig jó befektetés ingatlant vásárolni. Mindemellett fontos tény, hogy 2019-ben nagyon sok újépítésű lakás átadására fog sor kerülni, ami újrarendezi az ingatlanpiacot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 26 778 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 13,69%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 26 823 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, a Cofidis, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk