5 °C Budapest

Második hullámra készülnek a cégek: megmaradhat a home office és a csökkentett munkaidő

2020. augusztus 7. 12:02

A gazdaság részleges újraéledésével a cégek várakozásai is javultak az idei évre, ugyanis a hazai kis- és középvállalkozások közel fele optimista saját helyzetét tekintve. Mivel a vírus miatt bevezetett intézkedések - mint például a csökkentett munkaidő és a home office - sok vállalkozás esetében hatékonynak bizonyultak, így ezek megmaradhatnak a jövőben is.

A koronavírus-járvány gazdasági következményeinek vizsgálatára a K&H Bank áprilisban készített felmérést saját kkv ügyfelei körében, amelyet júniusban megismételt, hogy megvizsgálja, miként vélekednek a karantént követően a hazai cégek a válság hatásairól és jövőbeli kilátásaikról. A gazdaság újraéledésével a hazai cégek idei évre vonatkozó várakozásai is javulni látszanak.

Az áprilisi felmérés alapján a magyar kkv-k felét mérsékelten, 44 százalékukat pedig nagymértékben érintette a koronavírus, elenyésző azok aránya, akiknek változatlanok maradtak a működési körülményei. A legfrissebb, júniusban megismételt kutatásból kiderült, hogy a hazai kis- és középvállalkozások 44 százaléka már optimista a jövőt illetően, és arra számít, hogy nyereséggel zárja az évet. A válaszadók több mint harmada pedig még nem látja biztosan, hogyan alakulnak az idei évi bevételei

- foglalta össze a várakozásokat Kökény Roland, a K&H kkv szegmens marketing vezetője.

Így reagálnának egy újabb járványra a kkv-k

Azt még nem lehet tudni, hogy számíthatunk-e következő hullámra, mindenesetre csak minden harmadik cég érzi úgy, hogy az eddigiekből tanulva, a jövőben könnyebben tudná kezelni a járvány kapcsán kialakult helyzetet, 39 százalék szerint ez nem lenne sem könnyebb, sem nehezebb. Ahogyan a vírus nagyon eltérően érintette az egyes szektorokat, úgy a jövőben is komoly különbségek mutatkozhatnak a hatásokat illetően.

A turizmus a leginkább érintett, ugyanis 22 százalék számít arra, hogy a jelenleginél sokkal nehezebben kezelne egy ugyanilyen válságot vagy egyáltalán nem vészelné át; míg a kereskedelmi szektorban 8 százalék, az ipari cégek között 7 százalék, a mezőgazdaságban viszont csak a megkérdezettek 3,7 százaléka vélekedett így.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Marad a csökkentett munkaidő és a home office

A kkv-k különböző fejlesztéseket, intézkedéseket alkalmaztak a válság alatt, amelyek közül leginkább a munkaerőt érintő változások maradhatnak meg hosszú távon is. A válaszadók 18 százaléka továbbra is csökkentett munkaidőt alkalmazna, 16 százalékuk pedig nem hagyna fel az otthoni munkavégzéssel. A vállalkozások közel fele (45 százalék) nem számol munkaerőt érintő változásokkal az év végéig, közel minden tizedik (12 százalék) pedig létszámbővítésben gondolkodik, így a munkavállalók inkább pozitív várakozásokkal tekinthetnek a jövőbe.

A munkabéreket, valamint a béren kívüli juttatásokat érintő változásokra is kevésbé lehet számítani: a kutatásban résztvevők 42 százaléka nem tervez ilyennel, közel minden negyedik válaszadó (27 százalék) esetében a munkatársak bruttó bejelentett bére nem változik, és csupán 5 százalék mondta azt, hogy fizetéscsökkentést alkalmazna.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem