16 °C Budapest

Komoly bajban ez az ágazat: a 10 százalékos visszaesés pillanatokon belül megduplázódhat

2020. március 13. 13:05

A koronavírus járvány a légiforgalmi irányításban is egyre komolyabban érezteti hatását. Az elmúlt időszak eseményei a szállítmányozás tevékenységét, a napi és a hosszútávú tervezést egyaránt befolyásolják. Az adatok szerint ezen a héten fordultak először mínuszba a járatok száma, erre a hétre 10 százalékos visszaesést várnak a le- és felszálló forgalomban.

Az európai légiforgalom az elmúlt években folyamatosan bővült, ezzel együtt nőtt a Magyarország légterében közlekedő járatok száma is. A koronavírus globális terjedése miatt azonban jelentős visszaesés kezdődött meg az ágazatban. Ez a tendencia várhatóan az előttünk álló időszakban is folytatódni fog.

Az adatok szerint idén először március 9-én mutatott csökkenést a budapesti nemzetközi repülőtér le- és felszálló forgalma, ekkor 10 géppel kezeltek kevesebbet a HungaroControl légiforgalmi irányítói az előző év azonos időszakához képest, március 10-én pedig már közel kétszer ennyivel (19 járat), mintegy 7 százalékkal csökkent a gépmozgások száma. A forgalommérséklődés március 11-én folytatódott, ekkor 20-szal, március 12-én pedig újabb 13-mal kevesebb járatot regisztráltak a HungaroControl légiforgalmi irányítói. Csökkenő tendenciát mutat a Magyarország légterén áthaladó gépek száma is. Januárban közel 3 ezerrel kevesebb járat repült át hazánk felett, ami mintegy 6 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest, februárban pedig további, 3 százalékot meghaladó visszaesést regisztrált a magyar légiforgalmi szolgálat.

Az Európai Bizottság a napokban fontos intézkedést hozott a "szellemjáratok" reptetésének megszüntetéséért, így a légitársaságok akkor is megtarthatják a slotjaikat, ha nem repülnek. A piac eddig kivárt, az adatok szerint ezen a héten fordult először mínuszba a járatok száma. Erre a hétre 10 százalékos visszaesést várnak, de a Bizottság döntése nyomán a jövő héten ez a szám akár meg is duplázódhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm