Kijött a lista: így értékelték a hazai egyetemeket

2018. november 20. 10:00

A világ 400 legjobb egyeteme között szerepel élettudományokban, valamint az orvos-egészségtudományi kategóriákban a Semmelweis Egyetem a londoni székhelyű Times Higher Education (THE) 2019-es nemzetközi képzésterületi rangsorában. Európai viszonylatban a legjobb 200 közé sorolták az egyetemet. A pécsi, a debreceni és a szegedi egyetem is felkerült a listára.

A világrangsor készítői a képzésterületek vizsgálata során - az összegyetemi rangsorhoz hasonlóan - öt terület 13 teljesítménymutatója alapján mérik az intézményeket, de a módszertant mindig az adott képzésterülethez igazítják. Az öt terület: az oktatási környezet, a kutatás, az idézettség, az ipari bevételek és a nemzetközi orientáció.

A magyar egyetemek közül az élettudományok, valamint az orvos-egészségtudományi képzésterületi rangsorában is a Semmelweis Egyetem került az élre, a 301-400. helyre, míg a Pécsi Tudományegyetemet a 401-500., a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem képzéseit pedig az 501-600. kategóriába sorolták a Times Higher Education (THE) tematikus rangsorának összeállítói. Az európai egyetemek közül a 200 legjobb között szerepel a Semmelweis Egyetem.

A 2019-es rangsor élén az Oxford áll, de dobogós helyet szerzett a Harvard és a Cambridge is. A régióból a bécsi orvosi egyetem érte el a legjobb eredményt, képzéseit a 101-125. helyre sorolták a rangsorkészítők.

A Semmelweis Egyetem a THE idei  összesített világrangsorában is megtartotta korábbi, 401-500. helyezését, a részeredményekben nagy részében viszont javítani tudott. A listán több mint 1250 egyetem szerepelt, a bekerült hét magyar felsőoktatási intézmény közül a Semmelweis Egyetemet sorolták a legjobb helyre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A régióban több jobb is van

A rangsor élén az Oxford áll, de dobogós helyet szerzett a Harvard és a Cambridge is. A tíz legjobb közé került az Imperial College London, a Stanford, a Johns Hopkins, a Berkeley, a UCL, a Columbia és a melbourne-i egyetem.

A régióból a bécsi orvosi egyetem érte el a legjobb eredményt, képzéseit a 101-125. helyre sorolták a rangsorkészítők, sőt az osztrák egyetemek közül a grazi orvosi egyetem is jó eredményt ért el, a 251-300. helyen, míg az innsbrucki egyetem a 301-400. helyen végzett. A szlovák egyetemek közül csak a pozsonyi Comenius került fel a listára (601+ kategória), a szlovéniai felsőoktatási intézmények közül a ljubljanai egyetemet a 401-500., a maribori egyetemet a 601+ kategóriába sorolták, míg Romániából két, Szerbiából pedig egy intézmény került fel a listára.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem