2020. augusztus 8. szombat László

Kifakadt a kistermelő: Jó két hónapot eltolódtak az évszakok


Aszály, jégverés, szélvihar. Csak néhány velejárója az egyre szélsőségesebb időjárásnak, amik megnehezítik a mezőgazdaságból élők életét. Az elszenvedett károk enyhítésére igénybe vehetők állami támogatások, azonban a fejlesztési célú pályázati lehetőségekből a kistermelők kiszorulnak, csak magukra számíthatnak a túlélésben. A HelloVidék egy Békés megyei családi kertészet vezetőjével, Dalacsiné Benkő Csillával beszélgetett a megváltozott piaci körülményekről és a kistermelői élet kihívásairól.

A Dalacsi családban már a harmadik generáció tapossa a jó termést adó földeket, akik néhány éve a kevésbé ismert pagodakarfiollal hívták fel magukra a figyelmet a népszerű idényzöldségek, mint a spenót, retek, saláta és egyéb káposztafélék mellett, azonban 8 évvel ezelőtt még koránt sem volt ilyen széles a termékpalettájuk. "Korábban a nagybanin értékesítettük a dinnyét, viszont a felvásárlási ár 25 éve szinte ugyanannyi, mint kezdetben, 8-10 vagy maximum 20-25 forint. Ezért hagyja abba sok dinnyés, mert nem lehet kihozni 0-ára a végösszeget, mert ahhoz 45-50 forintnak kellene lennie a kilónkénti árnak, és akkor még nem beszéltünk a 25 év alatt 10-szeresére emelkedett órabérről. A párommal megbeszéltük, hogy vagy változtatunk, vagy abbahagyjuk, mert egy növényből nem lehet megélni." - magyarázta Dalacsiné Benkő Csilla a megváltozott kistermelői profiljuk valódi okát. Hozzátette:

Régen mindenki maximum kétfélét termelt, most pedig mindenbe belevág, hogy egész évben legyen miből megélnie. Anyagilag így sem kedvezőbb a helyeztünk, csak biztosabb, ha valami baj éri az egyik növényt, a másik kihúz a csávából, ezért kell több lábon állni.

A kistermelő ugyanakkor felhívta arra is a figyelmet, hiába állnak több lábon, a klímaváltozás komoly veszélyt jelent a teljes üzleti modellre. "Amikor mi elkezdtük, akkor nem voltak még ekkora viharok. Persze, akkor is volt szél, hideg, megfagyott a növény vagy éppen szétégette a nap, viszont körülbelül 10 éve állandó jelleggel küzdünk a jéggel, a brutális szélviharokkal, ami ellen nem tudunk védekezni. Jó két hónapot eltolódtak az évszakok" - érzékeltette a megváltozott körülményeket Dalacsiné Benkő Csilla.

További részletek a Dalacsi család életéről a HelloVidék cikkében -->

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.