6 °C Budapest

Kicsit fellélegzett a magyar ipar: így alakultak a számok szeptemberben

MTI
2020. november 12. 16:01

Szeptemberben az ipari termelés a nyers adatok szerint 2,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 1,0 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás  2,3 százalékkal nőtt - erősítette meg csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az iparon belül 97 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 3,3 százalékkal nőtt, a bányászaté 26 százalékkal visszaesett. Az energiaipar kibocsátása 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A feldolgozóipari termelés 32 százalékát adó járműgyártás 7,8 százalékkal bővült egy év alatt, közúti gépjármű gyártásának volumene 5,8, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 8,8 százalékkal nőtt. A feldolgozóiparban 14 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás 6,0 százalékkal emelkedett. Ezen belül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 27, míg a kisebb súlyú elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 78 százalékkal bővült.

Az élelmiszeripar kibocsátása 2,1 százalékkal, a gyógyszeriparé - két hónap visszaesés után - 6,7 százalékkal nőtt a belföldi eladások növekedésének és a külpiaci eladások visszaesésének eredőjeként. A villamosberendezések gyártása 23,6 százalékkal emelkedett tavaly szeptemberhez képest főként a járműgyártáshoz köthető akkumulátorgyártás felfutása miatt. A gépgyártás 4,8 százalékkal csökkent az augusztusi 10,0 százalék után.

A legnagyobb visszaesést, 13,9 százalékot,  a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában mért a KSH szeptemberben. Az ipari export volumene 3,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A forint árfolyama az euróval szemben 8,43 százalékkal gyengült tavaly szeptember óta.

A feldolgozóipari exportértékesítés 38 százalékát képviselő járműgyártás kivitele fél év csökkenés után 8,8 százalékkal nőtt. A 18 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 7,5 százalékkal emelkedett, az előző havi szerény, 0,9 százalék után. Az élelmiszerexport 4,4 százalékkal meghaladta a tavaly szeptemberit, a gyógyszerexport ismét csökkent 4,2 százalékkal.

Az ipar belföldi értékesítése gyakorlatilag stagnált, a feldolgozóiparé 1,3 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A járműipar belföldi értékesítése 6,1 százalékkal, a számítástechnikai gyártócégeké 10,6 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit, a kisebb súlyú villamosberendezések iránt  46,6 százalékkal megugrott a belföldi kereslet. Az élelmiszeripar 1,2 százalékkal, a gyógyszeripar 3,6 százalékkal növelte belföldi eladásait.  

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tartós fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok 16,8 százalékkal tudták növelni belföldi eladásaikat, de a fogyasztási cikkek összes értékesítése 0,2 százalékkal elmaradt a tavaly szeptemberitől. A beruházási javak értékesítése 1,6 százalékkal nőtt.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 8,2 százalékkal nagyobb volt a tavaly szeptemberinél. Az új belföldi rendelések 7,0, az új exportrendelések 8,4 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány szeptember végén 6,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az export megrendelések 6,9 százalékkal, a belföldiek 6,6 százalékkal nőttek.

Az első három negyedévben az ipari termelés 9,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 9,5 százalékkal,  a belföldi értékesítésé 6,6 százalékkal  kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm