Készülhetnek a magyar vállalkozások: júliustól berúgják a növekedési motort

2019. május 26. 09:01

Növelheti a magyarországi vállalkozások forrásellátottságát, és adott esetben csökkentheti a cégek finanszírozásában a bankhitelek arányát a júliustól induló Növekedési Kötvényprogram. A Magyar Nemzeti Bank tervei szerint a program a Növekedési Hitelprogramot (NHP) egészítheti ki. Az MNB és a bankok együttműködésének köszönhetően az érintett vállalatok hosszú távon kedvező és kiszámítható forráshoz juthatnak fedezet bevonása nélkül.

A vállalati kötvény egy speciális finanszírozási forma: a vállalkozás - jellemzően fedezet nélküli - adott lejáratú kötvényt bocsát ki, amit megvásárolva a kötvénytulajdonosok finanszírozzák a cég fejlesztését és működését, egy előre meghatározott hozamért. Ez a finanszírozási forma akár a banki hitelezésből származó forrásokat is kiegészítheti, vagyis egy vállalkozás számára kézenfekvő megoldás lehet adott esetben mindkét finanszírozási formát igénybe venni. A kötvénykibocsátást Magyarországon a következő időszakban a Magyar Nemzeti Bank is támogatja kötvényvásárlási programjával - írja közleményében az OTP.

A vállalati kötvényvásárlás nem ismeretlen e szegmensben: az Európai Központi Bank (EKB) 2016 szeptemberében hirdette meg hasonló programját. A kötvényvásárlás célja a monetáris lazítás volt, vagyis az EKB ezzel az eszközzel is hozzá kívánt járulni a forrásbőséghez, így alacsonyabb szinten maradhattak a kamatok, a vállalkozások pedig több lehetőség közül választhattak forrásbevonás céljából. A program tavaly zárult, azóta nem vásárol az EKB vállalati kötvényeket, csak a portfólióban lévő papírokat kezeli.

A 2008-as évet követően a vállalati hitelek befagytak, így a nemzetközi piacokon a vállalkozások kötvénykibocsátással próbáltak forrást bevonni. A válság következtében ugyan a banki hitelállomány drasztikusan csökkent, a kötvényállomány viszont emelkedni tudott. Magyarországon is jelentősen, negyedével csökkent a vállalati hitelállomány a válság hatására, a kötvényállományban azonban nem volt tapasztalható jelentős, ezzel ellentétes elmozdulás. A forrásszűkén az MNB az NHP bevezetésével tudott érdemben segíteni.

Az uniós vállalati kötvényállomány (itt a nem pénzügyi vállalatokról van szó természetesen) tavaly év végén 2000 milliárd euró volt, ez az EU GDP-jének a 13 százaléka. Az egyes tagállamok között persze jelentős az eltérés, így Franciaországban kemelkedő a vállalati kötvényállomány - az Eurostat adatai szerint csaknem eléri az ország GDP-jének harmadát - Magyarországon azonban ennél jóval szerényebb, a GDP 1,5 százalékát kitevő, 650 milliárd forintos állományról beszélhetünk. Ezt a kötvény-volument a nemzetközi tapasztalatok alapján mindenképp érdemes volna növelni, így változatosabbá válna a vállalatok finanszírozása, amely az esetleges válságok kezelése miatt lehet fontos.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ma a hitelkibocsátás volumene már megfelelő, ám a finanszírozásban - egyes vélemények szerint - túlságosan nagy a banki hitelek aránya. Ezt a túlsúlyt a vállalati kötvénykibocsátással lehet tompítani, ami a hitelek és kötvények közti piaci verseny élénkülését is eredményezheti, ami pedig a jegybanki kamatdöntések hatékonyabb érvényesülését biztosíthatja. Ha egy fejlett, likvid kötvénypiacon keresztül a gazdasági szereplőknek lehetőségük nyílik a bankrendszer közreműködése nélkül, közvetlenül finanszírozni a vállalatokat, az a piac sérülékenységét is csökkentheti. A monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának javítása és a vállalatikötvény-piac likviditásának növelése érdekében az MNB 300 milliárd forint értékben fog vásárolni jó minőségű vállalati kötvényeket. Ez elsősorban a nagyobb vállalkozások számára jelenthet megoldást, hiszen a minimális kibocsátási érték egymilliárd forint lesz.

Az MNB programja a várakozások szerint igencsak felkavarhatja a magyarországi vállalati kötvénypiacot. A tervek értelmében a forint alapú kötvények futamideje 3-10 év lenne, a jegybank pedig legfeljebb a kibocsátott kötvénysorozat 70 százalékát vásárolná meg.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem