14 °C Budapest

Káosz a magyar áruházban: egy pillanat alatt állt le minden

2015. december 10. 05:50

A digitalizáció világában sokan azt hiszik, komoly anyagi terhet jelent egy vállalkozás számára a legmodernebb informatikai eszközök biztosítása az egyes munkafolyamatokhoz. Pedig, ha nem ragaszkodunk a tulajdonhoz, már néhány ezer forintos havidíjért cserébe is hozzáférhetünk a legnagyobb vállalatok által is használt infrastruktúrához.

Jelentős költséggel járhat egy vállalkozás számára, ha az irodai hardverparkot, illetve szoftverlicenceket minden esetben maga akarja tulajdonolni. Sokat mondó adat például, hogy az egyszeri díjas termékek friss beszerzése még egy kisebb induló vállalkozásnál is több millió forintra rúghat. És a várható kiadások itt még nem érnek véget.

Az előre megvásárolt hardverek esetében a folyamatos karbantartás költségvonzatáról (hr-igény, alkatrészek stb.) sem feledkezhetnek meg a cégvezetők. De egy ma megvásárolt szoftverlicencre sem lehet hosszú távú befektetésként gondolni: mindössze néhány év is elég ahhoz, hogy a vállalkozás által választott verzió támogatása megszűnjön, és a frissítések híján az elvégzett munka minősége sérüljön. A digitalizáció világában pedig mindez komoly versenyhátrányt is jelenthet.

Nem a tulajdon, a hozzáférés számít

Pedig ma már teljesen felesleges, hogy a termék doboza ott legyen a polcon; havidíjas megoldásokkal nemcsak költséghatékony szoftverlicenc-konstrukciót, hanem az adott szolgáltatótól még szakértői támogatást és új funkciókat is igénybe vehetnek a vállalkozások. Ráadásul mindez nem is kerül sokba: az akár néhány ezer forinttól igénybe vehető szolgáltatáscsomagok esetén nem kell sokáig számolgatnunk ahhoz, hogy rájöjjünk, a havi díj cash-flow előnye az egyszeri díjas termékekkel szemben jelentős.

Jó példa erre a Pest Megyei Önkormányzati Hivatal fejlesztése is, amelyben bárhonnan és bármikor elérhető levelezéssel, közös naptárfunkcióval és virtuális szerverekre történő biztonságos mentéssel biztosították a még hatékonyabb munkavégzést.

Könnyen belátható volt, hogy hat szerver beszerzésének és üzemeltetésének költségei és a szoftverlicencek ára spórolható meg, ha a havidíjas szoftver licenc konstrukciót választja az Önkormányzat. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ez mindig az adott helyzet szerint, rugalmasan változtatható, amihez nincs szükség újabb beszerzési eljárást indítani

- mondta el Assebrenner István, a Pest Megyei Önkormányzati Hivatal informatikai munkatársa.

A havidíjas programok legnagyobb előnye:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • A szoftvert folyamatosan fejlesztik; a vállalkozás igényeihez szabják
  • Mindig a legfrissebb verziót használhatják az előfizetők, nem kell a frissítésekkel bajlódni
  • A vírusok elleni védelmet a szolgáltató cég végzi
  • Csak a használat után kell fizetni, vagyis nem kell megvenni évekre előre a használatot.

Annyit fizess, amennyit használod

Ráadásul egy vállalkozás esetében nem szabad megfeledkezni a méretgazdaságosságról sem. Egy fejlődő vállalkozás esetében teljesen egyértelmű, hogy a cég méretének változásával fejleszteni (vagy éppen leépíteni) kell az eszköz- illetve szoftverparkot is. Azoknál a vállalkozásoknál viszont, ahol előjön a szezonalitás (például egy webshopnál a karácsonyi szezonban szükség van idénymunkásokra is) kérdése is, ez már jóval nehezebben megoldható feladat. Egy havi díjas szolgáltatás viszont erre is megoldást nyújt.

A "pay-as-you-go" szemlélet alkalmazásával egy cég könnyedén meg tudja változtatni az igénybe vett szolgáltatásokat, így pedig azonnal reagálni tud a piaci igények diktálta változásokra.

De nem csak humánerőforrás-oldalon lehet szükség időnként támogatásra, könnyen előforduló probléma a hazai vállalkozásoknál, hogy szerver oldalon is hiányzik a nagyobb kapacitás. Egy webshopnál például könnyedén dugába dőlhet egy nagyobb akció, ahogy történt az tavaly (és idén is) a Black Friday alatt több hazai kereskedőnél.

Az informatikai szolgáltatások kiszervezése kapcsán végezetül felmerül a biztonság kérdése is, amelyet a Habi Kft. este példáz talán leginkább. A traktoralkatrészek kereskedelmével foglalkozó cég informatikai infrastruktúrája egyik pillanatról a másikra omlott össze még 2013-ban: műszaki meghibásodás miatt leálltak a szerverek. Emiatt a cég nem tudott árut kiadni, számlázni, a cég webáruháza sem üzemelt, és még az irodában is leállt a munka, mivel a vállalatirányítási rendszer sem működött.

Igaz ugyan, hogy szükségből váltottunk, de az infrastruktúránk egyébként is megérett a változásra. Amióta a felhőben működünk, kizárt a rendszerleállás. Ha épp nincs szükségünk több szerverre, egyszerűen kikapcsolunk egyet, és a ténylegesen lekötött erőforrások után fizetünk

- összegezte Harkai Dávid, a Habi Kft. értékesítési vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem