2020. július 6. hétfő Csaba

Itt van Matolcsy György 12 pontja: így robbanthatna nagyot a magyar gazdaság


Okos és mély reformokra van szükség, hogy Magyarország megnyerje a 2020-as évtizedet - vélekedik Matolcsy György legújabb publicisztikájában. Szerinte késlekedni sem szabad, ezeket az átalakításokat még az évtized első három évében el kell indítani.

2020-ban beléptünk a rendszerváltoztatást követő /1990-tól 2010-ig tartó/ átmeneti időszak utáni 20 év második évtizedébe - kezdi a jegybankelnök a növekedés.hu-n megjelent írását. "Az elsőt, a 2010 és 2019 közötti tíz évet jól használtuk fel nemzeti céljaink elérésére. Sőt, a Trianon utáni száz év legjobb évtizedét teljesítettük" - vélekedik az MNB elnöke, aki szerint a siker megismételhető a következő évtizedben, tehát a 2020-2029/2030-as szakaszban is.

A 2020-as évtized megnyeréséhez már az első három évben tervezni és indítani kell a 2030-ig szükséges reformok legalább 80%-át

- javasolja a jegybankelnök, aki azt is megjegyzi, hogy 2020 leállította a régi világot és új irányba állította az emberiséget.

A történelmi tanulságok alapján 2030-ra Matolcsy szerint szükségünk van:

 

 • Teljes demográfiai fordulatra, legalább évi 110 ezer újszülöttel.
 • Teljes életmód fordulatra, ami az egészséges és aktív életmódot teszi általános mintává.
 • Teljes intézményi fordulatra az egészségügyben.
 • Új biztonságos, tehát fenntartható nyugdíjrendszerre.
 • Versenyképes oktatási rendszerre, egyetemekre az első 100 között.
 • A pénz és technológia házasságából előálló új pénzügyi rendszerre.
 • Világszínvonalú közlekedési infrastruktúrára.
 • Egészséges mezőgazdaságra és biztonságos élelmiszeriparra.
 • Tőke- és technológia-intenzív iparra.
 • Fejlett kreatív iparra.
 • Sokszínű és dinamikus szolgáltató szektorra.
 • Versenyképes és hatékony, iránymutató állami intézményekre.

 

"Ebből lép elő a második - az előző évtizedben egyszer már megszülető - 150 milliárd eurónyi magyar GDP legalább kétharmada, ezek nélkül aligha. Ehhez kellenek okos és mély reformok már az évtized elején" - húzza alá.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS