2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Itt az iparkamara mentőcsomagja: így állhat talpra a magyar gazdaság?


Újabb gazdaságstabilizáló mentőcsomaggal állt elő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Parragh László elnök az ezt kísérő levelében a többi mellett kiemelte, hogy a mostani krízishelyzet nem összehasonlítható a 2008-as pénzügyi válsággal, így annak kezelése is eltérő eszközrendszert igényel. Orbán Viktor ma jelentette be, hogy április 6-án vagy 7-én gazdaságvédelmi akciótervet fognak bemutatni - vélhetően a kamarát is bevonták az egyeztetésekbe.

Újabb javaslatcsomaggal állt elő a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A szervezet elnöke, Parragh László ebben azt írta:

Az új koronavírus gazdasági hatása megjelenik mind a keresleti, mind a kínálati oldalon. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakmai álláspontja szerint a gazdaság működésének minimális fenntartásához, majd annak jelentős mértékű újraindításához a kínálati oldalon jelentkező válsághelyzet kezelése az elsődleges.

- írta az elnök, aki leszögezte, fenntartják korábbi álláspontjukat, miszerint a mostani krízishelyzet nem összehasonlítható a 2008-as pénzügyi válsággal, így annak kezelése is eltérő eszközrendszert igényel, amelyre vonatkozó első körös és azonnali intézkedési javaslataikat 2020. március 17-én a kormányzat részére bocsátották.

Fontosnak tartjuk ismételten kiemelni, hogy a jelen helyzet kezelésében a kényszerszolidaritás és az aszimmetrikus tehermegosztás elvét tartjuk mérvadónak - mindaddig amíg a gazdasági helyzet ezt úgy kívánja. Mindez egy három szereplős modell együttes beavatkozását jelenti, azaz az állami szerepvállalás dominanciája mellett a vállalkozásoknak (munkaadóknak) és a magánszemélyeknek (munkavállalóknak) is egyaránt ki kell vennie a részét a tehervállalásban

- folytatja Parragh, majd hozzáteszi, a szervezet álláspontja szerint az új koronavírus-járvány egy globális méretű humán-, fizikai- és gazdasági válság is egyben. Mindez magával vonja, hogy nem elegendő csupán a gazdasági válságkezelésre koncentrálni, sőt egyértelműen megállapítható, hogy rövid távon a humán, fizikai tényező elsőbbséget élvez. Az MKIK a kialakult helyzet komplexitását tekintve, offenzív gazdaságpolitikai magatartásra tesz javaslatot.

A fenti alapelvek figyelembe vételével az MKIK második "Kríziscsomagja" az alábbi azonnali intézkedések eszközölésére terjed ki:

  • 1.    Nemzeti Válságkezelési Alap felállítása
  • 2.    Munkahelymegtartás biztosítása és a kialakult munkanélküliség azonnali kezelése
  • 3.    Életképes hazai vállalkozói kör kiemelt támogatása
  • 4.    Szolidaritási, közjót biztosító intézkedések

A pontok felsorolása után Parragh László kijelentette, a legfontosabb feladat jelen helyzetben a munkahelymegtartás. A mostani helyzetben messze nem csak a legevidensebb ágazatok (turizmus, vendéglátás, stb), hanem újak is leálltak. Első körben azok, amelyek szorosan kapcsolódtak az azonnal összeomlott ágazatokhoz. Ezt követően pedig azok is, amelyek a személyes érintkezések csökkentése miatt bevezetett korlátozások következményeként jelentős árbevétel zsugorodást szenvednek el. Ez a multiplikátor, begyűrűző hatás mára már szinte minden ágazatban, más-más mértékkel, de érezteti hatását.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy valamennyi kezdeményezésünk esetében a támogatásokat csak kötelezettségvállalás mellett javasoljuk odaítélni (úm. a vállalat hajlandó az értékláncát átalakítani, hajlandó termelékenységnövekedéssel járó erőfeszítéseket tenni, hajlandó a munkaerő olyan megtartására, aminek a terheiben a krízis ideje alatt osztozik az állammal).

- írta az elnök, aki arról is írt, az MKIK által felállított ágazati munkacsoportok összegyűjtötték az észrevételeket és javaslataikat, amelyeket hamarosan, szintén közvetlenül eljuttatnak valamennyi érintett a szakpolitikának.

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

06.04-06.10
Országos

Auchan

06.04-06.10
Országos

Spar, Interspar

06.04-06.10
Országos

Tesco

06.04-06.10
Országos

Aldi

06.04-06.10
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk