4 °C Budapest

Itt a magyar önkormányzatok segélyalapja: mutatjuk, ki és mire kaphat a pénzből

MTI
2020. április 23. 20:05

Több nagyváros önkormányzata hirdetett olyan programot, amely a koronavírus-járvány okozta károk enyhítése mellett már a "nyitásra" fókuszál.

  • Székesfehérvár veszélyhelyzeti gazdasági konzultációt indított, amelynek célja, hogy a városvezetés pontos képet kapjon a helyi gazdasági élet járványhelyzet okozta kihívásairól, valamint kialakíthassa gazdasági stratégiáját a veszélyhelyzet utáni időszakra - közölte az önkormányzat. A Lehrner Zsolt gazdasági ügyekért felelős alpolgármester által vezetett felmérésbe a helyi vállalkozókat, vállalatokat, munkáltatói és munkavállalói érdekképviseleteket is bevonták. A konzultáció hétfői meghirdetése óta leginkább olyan vállalkozók, cégek jelentkeztek, amelyek leálltak, részben leálltak, vagy nagy százalékban visszaesett a bevételük a járványhelyzet miatt, ugyanakkor többségüknek van elképzelése a jövőről, tervük van arról, hogy a későbbiekben - ha segítséggel is - hogyan tudják majd bevételeiket növelni.
  • Kaposvár már a gazdaság világjárványt követő újraindítását tervezi. Szita Károly polgármester a helyi Rádió Mostnak adott interjújában arról szólt, hogy levélben fordul a helyi vállalkozókhoz, mert "ötletekkel, tenniakarással sikerül legyűrni a válság okozta nehézségeket". A politikus kitért arra, hogy kormányhivatali adatok alapján a somogyi megyeszékhelyen 128-cal nőtt az álláskeresők száma az elmúlt év hasonló időszakához képest. Hangsúlyozta, hogy a város beruházásai a járvány ellenére sem álltak le, a városban két új iparterületet is kialakítottak.
  • Debrecen segélyalapjából csütörtöktől igényelhetnek anyagi segítséget azok, akik a koronavírus-járvány miatt veszítették el állásukat - közölte a polgármester. Papp László emlékeztetett: március 20-án hirdették meg 20 millió forintos kezdőösszeggel a segélyalapot. Azóta magánszemélyek, cégek és más szervezetek felajánlásaiból csaknem 120 millió forint gyűlt össze az önkormányzati alszámlán. Támogatást azok a 2020. január 1-je előtt már debreceni állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Debrecenben élő magánszemélyek kaphatnak, akiknek a veszélyhelyzet kihirdetése után szűnt meg a munkahelye, és a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 60 ezer forintot. Anyagi támogatást közüzemi számlák kifizetésére, lakás bérleti díjának támogatására, illetve a digitális távoktatásban való részvételhez szükséges taneszközök beszerzésére lehet igényelni, de kérhetnek élelmiszercsomagot is a rászorulók.
  • Egerben a helyhatóság egy korábbi intézkedését kiterjesztve az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérlői közül azokat, akiknek a járvány miatt kellett bezárniuk, május 1-jétől mentesítik a bérleti díj megfizetése alól az újbóli megnyitásig, vagy legkésőbb a veszélyhelyzet elmúltáig.
  • Csongrádon módosították a szociális rendeletet, rendkívüli települési támogatást kaphatnak azok, akik a járvány miatt veszítették el állásukat. A regisztrált álláskeresőknek - családi állapottól függően - 57-72 ezer forint támogatást ad az önkormányzat.
  • A Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. helyi szálláshelyekkel és térségi szolgáltatókkal összefogásban hűségutalványokat bocsátott ki azon vendégek számára, akik szállásfoglalásuk lemondása helyett átfoglalással segítik a zalakarosi szálláshelyeket a veszélyhelyzet idején. A pihenésüket későbbi időpontra átfoglaló vendégek 2021. június végéig felhasználható bónokat kapnak, amelyekkel kedvezményt kínál a Zalakaroson és térségében működő számos vállalkozás és szolgáltató.
  • Siófok bevételkiesése a járvány miatt eddig 500 millió forintra tehető. Annak érdekében, hogy a város egy esetlegesen elhúzódó veszélyhelyzetben is meg tudja őrizni a munkahelyeket, a polgármester a képviselői tiszteletdíjakat 50 százalékkal mérsékli, továbbá bizonyos munkakörökben, munkaidővel arányosan, akár állásidő bevezetésével maximum 30 százalékkal csökkennek a bérek. Lengyel Róbert hozzátette, a bércsökkentések részletszabályainak kidolgozása folyamatban van.
  • Zamárdi nagyon nehéz év elé néz, várhatóan elmarad a Balaton Sound is, teljesen felborult a település költségvetése - mondta az MTI-nek Csákovics Gyula polgármester. Kifejtette, a másfél milliárd forintos költségvetésen eddig 25 százalékos lyuk keletkezett, ami miatt drasztikus intézkedéseket kellett hozni, három prioritást szem előtt tartva: maradjon meg az önkormányzat működőképessége, garantált legyen a lakosság biztonsága, és sikerüljön megőrizni a hivatali munkahelyeket. Ehhez lemondtak minden önkormányzat által szervezett rendezvényt, leállítottak minden leállítható fejlesztést, elvonták a dolgozók cafeteriáját, nem lesz idén jutalom, többeknek kell kényszerszabadságot kivennie. Hozzátette, így is maradt 150 millió forintnyi "foltozatlan lyuk" a költségvetésükön, amit reményeik szerint sikerül majd orvosolni kormányzati segítséggel és az előbb-utóbb beinduló idegenforgalommal.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem