Itt a friss előrejelzés: egy éven belül leelőzhetjük a szlovákokat

Pénzcentrum2020. január 23. 11:31

Az elemzői konszenzusnál némileg magasabb, 4 százalékos reál GDP emelkedés lehet idén Magyarországon, a fogyasztói árindex pedig 3,6 százalékkal nőhet ebben az évben. Ez magasabb a tavalyi 3,4 százalékos szinttől, de még mindig nem ad okod a jegybanknak a beavatkozásra, mert a maginfláció 3,3 százalék lehet éves átlagban. Az infláció a következő évben sem száll el, 2021-ben 3,1 százalék lehet a fogyasztói árindex emelkedése.

Már csak a decemberi adat hiányzik a GDP-növekedéshez, ha ekkor lesz egy hirtelen megugrás, akkor akár 5 százalék is lehet a növekedés a tavalyi évben, de legrosszabb esetben is 4,9 százalék lesz a növekedés - mondta el Suppan Gergely, a Takarékban vezető elemzője a bank sajtótájékoztatóján. Az idei előrejelzés is folyamatosan javul Suppan szerint, emiatt nem lát esélyt arra, hogy idén 3 százalék köré csökkenjen az adat.

Magyarország verte a régiót a tavalyi évben, a második Lengyelország lett. Idén változóak a prognózisok, de a sok kedvező áthúzódó hatás miatt idén 4 százalék körül lehet a növekedés, 3 százalék alá csak akkor megy be Suppan szerint, ha valamilyen váratlan esemény következik be. A régióból Szlovákia jelent meglepetést, náluk nagyon befékezett a gazdaság.

Tavaly nagyjából 11 százalékkal nőttek a bérek, idén ez 9 százalék lehet az elemző szerint. A nettó reálbér 5,3 százalék lehet, ágazatok szerint pedig a bírák, egészségügyi szakdolgozók, szakiskolák oktatói bére is nagymértékben emelkedni fog, előfordulhat 20-30 százalékos béremelés is, ezek fogjak erőteljesen felfelé tolni az átlagot. Az infláció ennek következtében erős lehet.

2022-ben Suppan már egyértelműen gyorsulásra számít, 2023-ban pedig pláne. Ezt azzal magyarázza az elemző, hogy addigra megvalósulnak a bejelentett beruházások, például a komáromi akkumulátorgyár, a BMW-gyár pedig 2023-ban indulhat be. Addigra az európai növekedés is túljut a mélyponton az elemző prognózisa szerint, ez pedig a magyar gazdaságra is hatással lesz: 2023-ban minden bizonnyal 4 százalék fölött lesz a növekedés.

A forint év végi árfolyama egy hasraütés, de Suppan szerint ez teljesen indifferens, ahogy ő mondta: egyedül annak számít, aki külföldre utazik. Sőt, az elemző szerint a jegybankok inkább gyengítenék a devizájukat, de nem sikerül nekik az, ami az MNB-nek igen. Így aztán az ő álláspontja szerint nem kell akkora jelentőséget tulajdonítani. Ők egyébként 332,40-es árfolyamot jósol, de ez bármekkora lehet.

Az alapkamat nem fog emelkedni idén, a változó lakáshitelek kamatait befolyásoló 3 hónapos BUBOR 0,30 százalék lehet, a fix kamatozású hitelek referenciahozamának számító ÁKK 5 éves hozama 1,25 százalék, 10 éves hozama pedig 2,15 százalék lesz.

2021-ben egy főre jutó GDP tekintetében visszaelőzhetjük a szlovákokat, és második helyre jutunk fejlettség terén a V4-eken belül. A mezőgazdaság növekedésének tekintetében is elsők vagyunk a régióban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lakossági fogyasztás tovább pöröghet, a bérfelzárkózásnak pedig tovább kell növekednie a Nyugathoz képest, mert sok területen már a nyugati bérekkel kell versenyezni, ellenkező esetben kiürül az ország, ahogy Suppan fogalmazott. A készletfelhalmozás is nőni fog, és az exportunk többletes lesz a Takarék szerint. Az építőiparnak alacsony a súlya, ott talán csökkenni fog a hozzájárulás a növekedéshez, de az is pozitív lesz.

Amire még felhívta a figyelmet az elemző, az az, hogy idén szökőnap van, ráadásul 4 munkanappal több van, ez a naptárhatás önmagában 0,2 százalékot tehet hozzá a GDP növekedéséhez.

A magyar ipar németről való leválásáról is beszélt Suppan: Magyarországon tavaly 165 ezer autót termelt az Audi, előtte csak 100 ezret. Ez azt jelenti, hogy termelés-átszervezés volt. Suppan szerint ez jelzés arra, hogy lassulás esetén inkább Németországban építik le a kapacitásokat a vállalatok, mint az olcsó munkaerőt alkalmazható Kelet-Európában. Ehhez az elemző hozzáteszi, hogy mi lett volna, ha a német ipar nem lassul be? Szerinte ekkor akár 12 százalék is lehetett volna a magyar ipar növekedése, és akkor a GDP növekedés akár 6-6,5 százalék is lehetett volna. Így aztán volt visszahúzó hatása a német lassulásnak, csak a többi tényező ezt elnyomta.

A kiskereskedelem dinamikus marad, ez egy totálisan felívelő ágazat.Pozitív tényező mindeközben, hogy a kiskereskedelem forglma mellett nő a megtakarítási ráta is. Itt kiemeli, hogy a románok ugyan többet fogyasztanak, de ettől még nem lesz magasabb az életszínvonal.

Címkék:
vállalkozás, gazdaság, szlovákia, növekedés, emelkedés, gdp, makrogazdaság, magyarország egy főre jutó gdp, v4-ek,