9 °C Budapest

Így törhet borsot Csányi és Mészáros orra alá az Ötöslottó új milliárdosa

2019. április 19. 07:01

Őrületes mennyiségű pénz, 4 milliárd 127 millió forint a fődíj az Ötöslottón. Bár vélhetően sokan elköltötték már ezt a pénzt fejben, mi most egy vállalkozó szellemű, hatalomra törő nyertes szempontjából nézzük meg a lehetőségeket: vajon mekkora gazdasági, és adott esetben politikai hatalommal járna, ha a pénzét befolyásszerzésre használná fel. Avagy mekkora részesedést tudna vásárolni a leendő nyertes néhány neves magyar tőzsdei cégből.

Egy átlagember fejével felfoghatatlan összeg, 4 milliárd 127 millió forint ütheti a markát a hétvégén egy szerencsésnek. Az Ötöslottó történetében ez eddig a harmadik legnagyobb nyeremény, és az ötmilliárdos, aranyérmes pozíció sincs már messze. De valóban számít-e, hogy a nyertes 1, 2, 4 vagy épp 5 milliárdot nyer, hiszen már egy százmilliós nyeremény is gyökeresen megváltoztatná a legtöbb ember életét.

Úgy látszik, egyáltalán nem mindegy, hiszen a nyeremény növekedésével hétről-hétre nő a játékosok száma is.

Tényleg úgy tűnik, hogy az átlagemberek el tudják képzelni a 3 és a 4 milliárd forint közötti különbséget. De gondolkodjunk kicsit racionálisan, és próbáljuk meg kézzelfoghatóvá tenni a fenti összeget. Hogy egyes befektetések miképp fialnának, azt ebben a cikkben már megvizsgáltuk, most nézzük meg, mennyit is ér egy ekkora összeg a piacon.

A lottónyertes minden bizonnyal az ország legszerencsésebb embere lesz arra a napra. De vajon hova helyezhetjük őt az ország leggazdagabb embereinek a rangsorában? Vajon helyet jelentene-e neki a 4 milliárd forint annál az asztalnál, ahol Csányi Sándor vagy Mészáros Lőrinc ül, és ahol a nagy dolgok valójában eldőlnek? Ezt vesszük most sorra.

Az ország legszerencsésebb embere vajon mennyire gazdag?

Kezdjünk előbb egy kis statisztikával. A leendő lottónyertes 4 milliárd 127 millió forinttal lesz gazdagabb. Ne vitassuk, ez egy hatalmas összeg. A magyar havi átlagbér körülbelül 219 ezer forint volt tavaly, azaz egy átlagmagyarnak 1 570 évig kéne dolgoznia, hogy ezt az összeget elérje. Mivel a nyugdíjkorhatár ma 63-65 év, feltehetően senki nem annyira bolond, hogy a maradék 1485 évet is munkával töltse.

De viccet félretéve, tényleg nézzük meg, mennyit is ér az összeg. A magyar bruttó hazai termék körülbelül 40 ezer 230 milliárd forint volt a tavalyi évben. Azaz a lottónyertes nyereménye az egész ország egy év alatt megtermelt értékének egy tízezreléke. Azaz tízezerszer kéne megnyernie a lottót, hogy annyi pénze legyen, amennyi értékű gazdasági produktum Magyarországon keletkezik egy év alatt.

Ha a jótékony lélek a magyar államadósságot kívánná csökkenteni a nyereményéből, az gyakorlatilag meg sem mozdulna: annak értéke ugyanis 28 730 milliárd forint. A lottónyeremény ennek 0,014 százaléka. A magyar államháztartás pedig 20 578 milliárd forint, azaz a lottónyeremény csak 0,02 százaléka annak a pénznek, amelyet a jólöltözött honatyák 2019-ben felelősen elköltenek. Persze nem helyes egy ember egyszeri jövedelmét egy ország éves termeléséhez hasonlítani: nézzük meg, mekkora májer válhatna a lottónyertesből a tőzsdén.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Vállalkozik a lottónyertes - mire elég a pénze a tőzsdén?

Ha a leendő lottónyertesnek olyan céljai vannak, hogy felvásárolja a legnagyobb magyar vállalatokat, érdemes tisztában lennie azok értékével. Ha például bekopogna hirtelen a Telekomhoz, hogy felvásárolná a céget, azt a választ kapná, hogy a 4 milliárd 127 millió forintért megkaphatja a részvények 0,86 százalékát, annak értéke a tegnapi napon ugyanis pont 481 milliárd forint volt. Ezért már nagyon finom szendvicseket lehet enni a tulajdonosi közgyűlésen, de döntési jogkörökhöz így nem jutna. Más kérdés, hogy az osztalékokból is kényelmesen megélne jóideig. Ha úgy döntene, hogy a Richtert vásárolja meg inkább, még inkább csalódnia kéne: a lottónyereményért megkapná a vállalat részvényeinek 0,39 százalékát. A vállalat piaci kapitalizációja (azaz a teljes részvényállomány értéke - vagyis a vállalat piaci értéke) a tegnapi napon 1 058 milliárd forint volt. Ha ennyiért nem vágna bele, és inkább az energiaszektor felé kacsintgatna, a MOL-ból vásárolhatna akár 0,15 százalékot is, hiszen annak értéke 2 696 milliárd forint.

És hogy válaszoljunk a címben tett felvetésre, azaz mennyire tudna borsot törni Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc orra alá a lottónyertes?

Semennyire. Az OTP Bank Nyrt. Magyarország legértékesebb vállalata, piaci kapitalizációja 3 643 milliárd forintra rúg - azaz a lottónyertes szépen bevásárolhatna a részvényekből - 0,11 százalékos részesedésig. A bank növekedését látva ugyanakkor az osztalékok és az árfolyamnyereség miatt is könnyen nagyobbra hizlalhatná vagyonát.

De mi a helyzet Mészáros Lőrinccel?

Ha borsot törni nem is tudna törni az orra alá, a lottónyereményből már jelentős részesedést tudna vásárolni. Hogy mennyire jelentőset? Az Opus értéke 144 milliárd forint, azaz ebből 2,87 százalékos részesedést vehetne, míg a Konzum 72 milliárd 100 milliós értékéből már 5,7 százalékos részesedést vehetne.

Nos, ez nyilván nem lenne elég arra, hogy a lottónyertes hirtelen az ország második emberévé váljon, de arra elképzelhetően elég lenne, hogy bekerüljön abba a körbe, akikkel Mészáros egy asztalhoz ül.

Természetesen az Opusban és a Konzumban is hatalmas növekedési potenciál van, ebből a szempontból ez a befektetés szintén racionálisnak tekinthető szigorúan gazdasági alapon is. De nem kell itt megállni: ha a lottónyertes valóban számottevő részesedést venne egy neves magyar tőzsdei vállalatból, a Rábának már a 25,48 százalékát is megvehetné, hiszen annak értéke 16 milliárd forint.  A Waberersből pedig közel 15 százalékot kaparinthatna meg - más kérdés, hogy a szállítmányozási vállalat árfolyamai olyan gyorsan esnek, hogy a lottónyertes vagyona nagyon hamar elolvadna, ha ez az esés továbbra is fennállna. Azt fontos hozzátenni, hogy ekkora arányú vásárlások már a részvényárfolyamot is elmozdítanák felfelé.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem