2020. július 13. hétfő Jenő

Így nőhetne januártól a minimálbér: ezt szeretnék a munkáltatók

  • MTI
  • 2018. augusztus 7. kedd 09:30

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke kedvezőnek tartaná, ha már jövő januártól csökkenne 2 százalékponttal a szociális hozzájárulási adó (szocho), így nagyobb mértékben nőhetne a minimálbér, ugyanakkor Rolek Ferenc teljesíthetetlennek tartja azt a szakszervezeti elvárást, hogy 2019-ben az átlagkereset, a minimálbér és a szakmunkás minimálbér is kétszámjegyű mértékben emelkedjen - írja a keddi Világgazdaság.

A lapnak nyilatkozó alelnök kifejtette, hogy a vállalkozásoknak emelniük kell a munkavállalók bérét, hogy azok ne menjenek külföldre dolgozni. A bérfejlesztés ugyanakkor a vállalkozások bevételétől, a termelékenységtől függ, az pedig nem bővül 10 százalékkal - hangsúlyozta. Megemlítette azt is, hogy a munkáltatók tárgyalásokat folytatnak a Pénzügyminisztériummal a szocho-csökkentés idejéről.

A mikro- és kisvállalkozásokat tömörítő Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) elnöke, Németh László a lapnak elmondta, hogy adóváltoztatásokra lenne szükség, hogy a szolgáltatási szektor megőrizhesse versenyképességét. Az Iposz azt szorgalmazza, hogy a kata esetében a jelenlegi 8 millióról 12 millió forintra emelkedjen az áfamentesség összeghatára. Bizonyos szolgáltatásoknál 5 százalékos áfát javasolnak, és csökkentenék a kiva mértékét is. Az Iposz szolid, az infláció körüli béremelést tart reálisnak jövőre

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS