2019. május 25. szombat Orbán

Így adóznak a legtöbben: egyre többen váltanak erre a módszerre


Az államnak, a vállalkozóknak és a magánszemélyeknek is kedvez az adótudatosság erősödése, hiszen egyszerre segíti a bevételek növelését, a közterhek csökkentését és a feketegazdaság visszaszorítását - mondta Izer Norbert a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára.

Izer Norbert felmérésekre hivatkozva megjegyezte, hogy a közszolgáltatások finanszírozási hátterét, a közbiztonság, az oktatás, az egészségügy és más közjavak, ellátórendszerek költségigényét kevesen látják át, de tisztában vannak azzal, hogy ezek a szolgáltatások drágák, saját forrásból nehezen fedezhetők. Magyarországon számítástól függően 50-60 adónem létezik, a bevételek csaknem háromnegyede a 10 legnagyobb adóból jön össze.

A teljes bevétel 26 százaléka származik a legnagyobb adónemet jelentő áfabefizetésekből, a kormány idén körülbelül 16 ezer milliárd forint adóbevételt vár.

Az államtitkár a kedvező nemzetközi tapasztalatok miatt is szorgalmazta az adótudatossági kampányokat, és annak a tudatosítását, hogy az adórendszer nem csupán kötelezettségeket, hanem kedvezményeket is tartalmaz. Véleménye szerint az érintettekhez eljutó felvilágosításnak is köszönhető, hogy a kisvállalatok tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva) igénybe vevők száma néhány év alatt a többszörösére nőtt, noha a bevezetést követően kevesen éltek ezekkel a lehetőségekkel.

A tisztességes adózás és a hatékony adóbeszedés akár több százmilliárd forinttal is bővítheti évente az adóbevételt. Ekkora nagyságrendet jelentett például, hogy csökkent a be nem szedett áfa aránya 22 százalékról az uniós átlagot közelítő 13 százalékra - mondta Izer Norbert.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,75 százalékos THM-el, és havi 85 891 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 80 439 forintos törlesztőt ígér a 2,66 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,70 százalékos THM is alacsony, 80 631 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a OTP Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS