13 °C Budapest

Holnap lejár ez a moratórium: a cégeknek mégsem kell aggódniuk

2020. szeptember 29. 20:01

Szeptember 30-án lejár az online számla-adatszolgáltatás 2.0 július 1-jétől már hatályos kötelezettségére vonatkozó moratórium. Azok a vállalkozások, akik október 1-jétől nem a szabályoknak megfelelően szolgáltatnak adatot, számlánkét akár 500.000 Ft mulasztási bírságot is kaphatnak. Ugyanakkor sok érintettben felmerülhetett a kérdés, hogy a moratórium lejárta után pótolni kell-e az elmaradásokat?

"Jó hír, hogy visszamenőleg sem kell feltölteni a július 1 és szeptember 30-a között keletkezett, 100.000 Ft áfatartalmat el nem érő, üzleti partnereknek kiállított számlákat." - hangsúlyozta Poór Károly, az SDSYS Zrt. cégvezetője. A 2020 július 1-jétől hatályos szabályok szerint minden belföldi B2B számláról - függetlenül attól, hogy mekkora azok áfatartalma - kötelező lett volna az adatszolgáltatás.

Ekkor vált kötelezővé a vevők adószámának feltüntetése is a számlán és az XML állományokban is. Továbbá a papíron kiállított számlák esetében 5 napról 4 napra rövidült a jelentési határidő, végül ettől kezdve a számlák kiállításának határideje nem haladhatta meg 8 napot a teljesítéshez képest.

Ugyanakkor a kormány a koronavírus járvány miatt szankciómentességi moratóriumot hirdetett a 100 ezer forintos áfatartalmat el nem érő, valamint például a fordított áfás és alanyi mentes számlák adatainak továbbküldésére vonatkozóan szeptember 30-áig.

Ez azt jelentette, hogy nem szabtak ki bírságot azokra, akik 100 ezer forintnál kisebb áfatartalmú számláik adatait nem vagy nem megfelelően küldték el a NAV-nak július 1-szeptember 30-a között. Ha hibás volt az ilyen számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatás - például nem volt megfelelő az adatszerkezet, bizonyos adatok hiányoztak - a javítás elmaradását sem szankcionálták.

Bár szigorúan véve a moratórium csak a szankciómentességre vonatkozott, és elvileg nem jelentette a kötelezettség felfüggesztését, mégis sokan egyáltalán nem szolgáltattak adatot a moratórium alá eső számláikról. Úgy értelmezték a könnyítést, hogy elég csak október 1-jétől továbbítani a számlaadatokat. Számukra jelenthet megkönnyebbülést, hogy a gyakorlatban a moratórium valóban a jogszabályi kötelezettség elhalasztását jelentette, és az adatszolgáltatást utólag sem kell pótolni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel bizonytalanságot érzékeltünk ügyfeleink körében, a kérdés megnyugtató rendezése érdekében NAV-hoz fordultunk, és a kapott tájékoztatás alapján kijelenthetjük, hogy az elmúlt 3 hónapban keletkezett, moratórium alá eső számlák adatait nem kell utólag feltölteni

- emelte ki Poór Károly, és hozzátette: "Mindennek fényében érdekes a 3.0-ás verzióra vonatkozó már bejelentett moratórium. Hiszen ha a 2.0-ra vonatkozó moratóriumot halasztásként lehet értelmezni, akkor elvileg lehetséges értelmezés, hogy a 2021 január 1-jei határidő is kitolódik március 31-ig. Ugyanakkor nagyon fontos hangsúlyozni azt is, hogy a 3.0-ás verzió gyakorlatilag új alapokra helyezi az adatszolgáltatást, ezért bár örülhetünk a plusz 3 hónapnak, de már most neki kell látni a fejlesztésnek vagy a már működő rendszerhez illeszkedő, integrálható megoldások keresésének. Így a halasztást tesztelésre a rendszer tökéletesítésére használhatják az érintettek."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem