2019. április 21. vasárnap Konrád

Hiába tehetséges a magyar, ha hiányzik belőle a vállalkozói kedv


Magyarország - egy helyezést rontva a tavalyi eredményéhez képest -, idén az 53. helyet foglalja el a GTCI - Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index felmérésben részt vevő 125 ország rangsorában. Az indexet meghatározó 6 fő tényező közül a Megtartás szempontjából vagyunk a legeredményesebbek, igaz, a tavalyi eredményhez képest 4 helyet rontottunk e tekintetben - derül ki egy friss közleményből.

A Lehetőségek, a Szaktudás, illetve a Globális ismeretek szempontjából továbbra is a középmezőnyben vagyunk, míg a Vonzerőt és a Növekedési, fejlődési lehetőségeket tekintve jelentős lemaradás látható. Fontos azt is látni, hogy Magyarország esetében a Szaktudás tényezőt meghatározó két fő terület teljesítménye élesen eltér egymástól: míg a középfokú szaktudás Magyarország legerősebb képessége, addig a munkaerőpiaci követelményeknek és igényeknek megfelelés a leggyengébb láncszem

Versenytársak 

Magyarország a magas jövedelmi kategóriába tartozó 49 ország között a 46. helyen, míg a 37 európai ország között a 29. helyen szerepel idén. Összességében pedig a magas jövedelmű európai országok 18 fős táborának sereghajtója. 

GTCI tényezők szerinti összehasonlítás

Magyarország a GTCI mutatót meghatározó mind a hat tényező tekintetében alulmarad az európai országok és a magas jövedelmi kategóriába tartozó országokhoz képest. Azoknál a tényezőknél - Megtartás, a Szaktudás, a Globális ismeretek és a Lehetőségek- amelyekben jobban teljesít Magyarország megközelítjük az európai átlagot. A Növekedés és a Vonzerő esetében viszont látványos lemaradás figyelhető meg. 

Vállalkozói szemlélet és tehetség

A Tehetség versenyképesség magába foglalja mindazt a szabályozási környezetet és annak gyakorlati megvalósulását, amely lehetővé teszi az ország termelékenységéhez és gazdasági fejlődéséhez nagyban hozzájáruló humán tőke fejlesztését és megtartását. Ennek kulcstényezői a mobilitás, a diverzitás és a gyorsan változó környezethez alkalmazkodás képessége: azaz a vállalkozói szemlélet. Valójában ez a vállalkozói kedv már most is a versenyképesség és az innovációs képesség egy meghatározó pontja, a jövőben azonban még nagyobb szerepet fog kapni a digitalizációt és globalizációt egyre inkább ötvöző világunkban. 

A GTCI felmérés számos oldalról vizsgálja azokat a hatásokat, amelyek befolyásolják a mai tudásgazdaság megvalósulásához elengedhetetlen vállalkozói szemlélet - azaz a mobilitásra, alkalmazkodásra és innovációra való igény és képesség - támogatását. Ezt a vállalkozói szemléletmódot a Globális ismeretek tényezőn belül a Tehetség faktor mutatja, ami magába foglalja az innovációs eredményeket, a magas hozzáadott értékű exportot, az innovációs aktivitást, az új üzleti lehetőségeket és a tudományos publikációkat. Magyarország esetében az látható, hogy míg a Tehetség faktor tekintetében összességében jól teljesít, addig az innovációs aktivitásban messze elmarad az átlagtól. Mivel ez utóbbi azokat a korai fázisban lévő vállalkozásokat mutatja, amelyek új terméket vagy szolgáltatást vezetnek be, ezért 

Magyarország számára a vállalkozói szemlélet fejlesztésének legnagyobb kihívását ennek a vállalkozói kedvnek a támogatása, gondozása jelentheti a jövőben.

KIHÚZNA A BAJBÓL 300 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 24 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 14 261 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 13,79%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 14 875 forintos törlesztőt (THM 18,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk